dimecres, 8 d’abril del 2015

Les HPŞ denuncien la detenció del seu comandant

Les perspectives polítiques de la situació dels yezidi s'enrareixen. Les Hêzên Parastina Şengal (HPŞ, Forces de Defensa de Shengal), han fet públic un comunicat on informen de la detenció del seu comandant a Duhok (Kurdistan de l'Iraq. Heydar o Qassem Shesho, va desaparèixer el 5 d'abril a la tarda i les HPŞ no tenen cap informació del seu estat. Tot i que la seva milícia es considerada propera al PDK, partit al govern del Kurdistan iraquià, els darrers mesos se n'ha anat allunyant. Fa uns mesos Shesho realitzava una conferència on agraïa el paper de "germans que han ajudat des del principi" al PKK i també apostava per una mena d'autogovern.


Shesho va destacar en la defensa de la muntanya de Shengal en els moments més difícils del setge

El moviment de Shesho, format per uns 300 milicians no té vincles amb el PKK com si les Yekîneyên Berxwedanê Şengalê (YBŞ, Unitats de Resistència de Shengal). Shesho, en canvi, ha rebut armament (sovint molt antic) per part del govern kurd autònom de l'Iraq i manté una bona relació amb el govern d'Arbela. Aquest ha adoptat un paper molt obscur en l'afer. Ha quedat clar que els peshmerga van retirar-se el 3 d'agost deixant indefensa Sinjar i van ser responsables, en part, del genocidi dels yezidi. Després van deixar aïllats els refugiats i fou el PKK qui es va desplegar per defensar-los. El desembre, però, han estat els peshmerga els qui han liderat la gran operació per alliberar més de 2.000 quilòmetres de territori de mans de l'Estat Islàmic. Amb aquest cop de força reclamen, altra vegada, autoritat a la zona.

El govern kurd ha exigit que totes les milícies kurdes que actuen a la zona s'unifiquin sota direcció peshmerga però les YBŞ mitjançant el seu portaveu Zaradasht Shingali ja han anunciat que es negaven i que eren l'embrió del "futur exèrcit yezidi". Davant d'aquesta situació embolicada el ministeri dels peshmerga s'ha negat a reconèixer les YBŞ i, vers les HPŞ (que havien mantingut diferències amb el PKK) han començat a marcar distàncies. El govern kurd de l'Iraq es nega, ara per ara, a atorgar cap autogovern als yezidi pel que els darrers moviments són vistos amb molt de recel per Masud Barzani i una part de la població yezidi que prefereix ser administrada des d'Arbela que no aixecar una autonomia sense cap recurs.

En el comunicat les HPŞ asseguren que "l'arrest del comandant superior de la nostra unitat té un rerefons polític. L'home tracta de minar la nostra voluntat, en trencar la voluntat d'un dels líders més prominents per mitjà de pressió [...] La detenció de Heydar Shesho es dirigeix ​​contra la resistència Yezidi en el seu conjunt, no només contra la persona Shesho ". El govern regional kurd ha confirmat la detenció del cabdill yezidi per "creació d'una "organització il·legal". L'acusació és més aviat delirant car els kurds yezidi van tenir que organitzar-se de forma autònoma l'agost de 2.014 davant la indefensió provocada per la fugida dels peshmerga que els van deixar en mans dels islamistes radicals. Unes hores després de la detenció de Shesho ha estat capturat a Zakho Berekat Hisen, també milicià de les HPŞ. Sembla que la intenció del PDK és obligar a que les HPŞ s'integrin a les Forces Peshemerga i perdin la seva independència.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada