dissabte, 11 d’abril del 2015

Quatre soldats turcs ferits en un enfrontament amb el PKK

La plantada d'arbres organitzada a la falda del Mont Tendürek, a Agri, dins el Kurdistan turc ha estat a punt d'acabar en tragèdia. L'acte era organitzat pels partits Halkların Demokratik Partisi (Partit Democràtic del Poble) i Demokratik Bölgeler Partisi (Partit Democràtic de les Regions).

 El govern turc contra el "Festival de la Primavera"

Quan les persones participants marxaven cap a la muntanya l'exèrcit turc va iniciar un desplegament militar i va ordenar als ecologistes que retornessin al poble de Yukati Tütek d'on havien sortit. La plantada va quedar anul·lada per ordre governativa.

Segons el governador turc, en l'acte anomenat "Festival de Primavera" de plantada d'arbres prop del Mont Ararat pretenia fer-se propaganda de l'il·legalitzat Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK). L'Ararat és històricament un focus de la resistència kurda i fou la base, per exemple, del moviment Khoybun.


 Guerrilles de les HPG (la seva bandera és la primera per l'esquerra) van pintar fa uns mesos aquest mural al Mont Ararat on s'hi llegeix "Aquí ha mort l'imaginari imperialisme turc"


L'exèrcit turc a enviat a primera hora de la tarda reforços per aire i terra per encerclar els 25 guerrillers del PKK

Operació militar turca en marxa

El desplegament i la provocació militar van anar acompanyats d'un enfrontament amb la milícia del PKK, coneguda com a Hêzên Parastina Gel (Forces de Defensa Popular, HPG). En els combats, on segons el govern turc hi han participat 25 milicians kurds, han resultat ferits quatre militars turcs. Hores d'ara l'exèrcit turc ha obligat a la població civil a no fer l'acte, els ha reclòs a Yukati Tütek i ha enviat reforços així com suport aeri a la zona per tal de matar els guerrillers kurds.

 Demirtaş veu clara intenció electoral

El co-president de l'HDP, Selahattin Demirtaş, ha considerat que els militars turcs estan actuant de forma deliberada en una escalada de tensió amb la minoria kurda de Turquia per tal d'afavorir electoral ment l'AKP, actual partit al govern. Segons Demirtaş: "L'exèrcit és l'exèrcit de tota la nació. S'hauria d'abstenir de fer comunicats sobre candidats". El candidat kurd ha afegit que les "provocacions" dels militars aniran in crescendo de cara a les eleccions del juny.

Cristina Torrent
0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada