dimecres, 20 de maig del 2015

Les YPG trinxen el front defensiu de l'IS a Tell Temir (Kurdistan de Síria)

L'operació militar llançada a les zones sud-occidentals del Cantó de Cizîrê, a Rojava (Kurdistan de Síria) està suposant una sorprenent derrota per a l'Estat Islàmic (IS, Islamic State). Lluny de triomfalismes la realitat és que la línia defensiva de l'IS està trencada ja fa dies. En canvi el front a Kobanê es manté estabilitzats fa setmanes al voltant de Sarrin.

Què?
L'"operació Comandant Rubar Qamişlo" va començar el 6 de maig. Una desena de dies després les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) havien avançat per diversos llogarets a l'oest i al sud de Tell Temir. Una trentena havien estat conquerits. El balanç llavora era d'uns 30 islamistes morts sobretot a les localitats d'Huda (on van caure dos membres de les YPG) i a Tell Hermiz (on van morir dos milicians kurds més).
El nom de l'operació ha estat dedicat al comandant mort en el transcurs de la mateixa


Per què?
Les YPG van batejar la campanya com a "operació Comandant Rubar Qamişlo". Aquest nom fou posat a posteriori. El comandant, que havia participat a les operacions de rescat de Sinjar l'agost de 2.014, va morir en el marc de l'ofensiva el 14 de maig. L'acció global fou dissenyada des d'un principi com una venjança pels brutals atemptats contra població civil a al-Hasakah del 6 de maig de 2.015.Com?
Les YPG i les YPJ han actuat de forma coordinada amb dues milícies cristianes assíries, les Forces dels Guàrdies del Khabour i el Consell Militar Siríac. Una cinquena milícia ha anat adquirint cada vegada més protagonisme en l'ofensiva. Es tracta d'al-Sanadid, formada íntegrament per voluntaris àrabs aliats a les YPG.
A nivell tàctic es desenvolupa amb dues columnes principals. La primera descendint des de  Serêkaniyê, la segona ascendint des de Tell Temir. Ambdues van prendre contacte el 18 de maig envoltant una vintena de poblacions ocupades per l'IS i posant setge a 150-300 islamistes que van quedar atrapats.


Promoció d'al-Sanadid graduada el febrer 

Membres d'al-Sanadid amb un arsenal. Aquesta vegada se n'han capturat moltes armes
 
Balanç
L'Observatori Sirià de Drets Humans ha quantificat en 170 els membres de l'IS morts entre els dies 18 i 19 de maig. Segons l'Observatori les YPG i forces aliades han rebut suport, aquesta vegada sí, dels avions de la coalició a les posicions de l'IS i els seus vehicles a la província. Així preparen el terreny per YPG i YPJ recolzats pels Guàrdies del Khabour, al Sanadid i el Consell Militar Siríac, per tal de pentinar la zona. L'aliança ha aconseguit així prendre el control de prop de 20 poblacions a l'oest, sud-est, sud i nord-oest de la província d'al-Hasakah entre els dies 18 i 19 de maig.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada