dimarts, 4 de març del 2014

Entrevista a Sipan Hemo, comandant en cap de les YPG: "Legítima Defensa no significa asseure's i esperar en el front"

Entrevista al Genel Komutani, Comandant en cap de les Yekîneyên Parastina Gel (YPG), Unitats de Defensa Popular, principal milícia kurda a Síria que controla la major part del Kurdistan sirià o Rojava. 
 
S'ha anunciat que les operacions de les YPG s'han aturat. Com s'ha arribat a aquest punt?
Molts de nosaltres celebrem els èxits aconseguits per les nostres forces a l'operació de Til Berak que fou llençada amb el nom de Venjança pels Màrtirs de Til Berek i Til Hamis. Les nostres forces van mostrar, una altra vegada que no abandonaran aquells espais on els màrtirs han vessat la seva sang. No importa en quines circumstàncies hi hagi, venjarem els nostres màrtirs. Des de la fundació de les Unitats de Defensa Popular (YPG) fins avui la doctrina de legítima defensa en que es basen ha demostrat el seu valor pràctic. La lluita en que ens hem implicat fins ara també ho mostra.

Quan les YPG foren fundades a Rojava vam actuar amb aquesta idea. Fou fundat i desenvolupat amb aquesta doctrina i es va combatre d'acord amb ella. Això va jugar el seu paper en l'alliberament de la regió de Rojava. Una vegada alliberades les regions kurdes també el va tenir en la resistència als districtes d'Eşrefiye i Qestel, de la ciutat d'Alep i altres llocs que rebien atacs. Les nostres unitats van respondre tots aquests atacs en el marc del concepte de legitima defensa que n'és l'eix fundacional. Alhora si continua existint cap perill per a les regions kurdes o en aquells llocs on hi viuen kurds, les YPG tornaran a actuar en el concepte de legítima defensa.

Què significa prendre un camí de guerra que ha durant tant de temps?

De forma recent hi ha hagut alguns canvis pel que fa a Síria. El tarannà de la revolució siriana ha canviat en la mesura en que alguns grups estrangers troben un lloc dins de Síria, un espai en que aquests grups comencen a fer atacs a d'altres grups en el nom de la religió i volen fer-se amb el control de les regions kurdes. Les YPG van resistir aquests grups i s'ha produït un conflicte d'abast temporal llarg. La nostra guerra contra l'ISIS i al-Nusra no la vam començar pas nosaltres. Com sabeu les nostres regions; Serêkaniyê, Til Temir i Tirbespiyê, han estat alliberades de les mans del règim ja fa dos anys. Les nostres forces van implicar-se en tasques defensives. Però llavors aquests grups van arribar penetrant a aquestes àrees. Es van assentar a Tell Hamis, Şeddad, i Tell Koçer; esdevenint predadors a la regió. Alhora van provocar sofriment i opressió a les persones que vivien allà. Tenien enveja dels guanys aconseguits a la regió kurda. Volien saquejar i destruir les regions kurdes. Van atacar-nos a Serêkaniyê. Aquesta atacs van estendre's a d'altres zones. Abans de produir-se aquests atacs els grups van bombardejar Qamilşo. Van atacar amb bomba un control a Amudê. Van col·locar un cotxe bomba a la caserna central de les YPG a Tirbespiyê. També van provar de posar bombes contra civils a Derik. Tots aquests atacs foren duts a terme per grups que tenien les seves bases a Tell Koçer i Tell Hamis.

Quan la situació es va anar desenvolupant d'aquesta manera les YPG no només havien de defensar les àrees d'assentament (kurd) sinó que vam decidir de realitzar una defensa activa. El significat d'aquesta decisió va ser implementat per posar fi als atacs dels grups que tenien uns orígens i objectius poc clars; no tolerar més el dolor que estaven fent als pobles (de la regió). Implementant aquesta decisió passàvem a ser capaços d'eliminar els perills que afrontàvem en aquestes regions. En altres paraules Legítima Defensa no significa asseure's i esperar en el front. Quan és oportú i d'acord amb el moment pot passar a una defensa activa.

Dins de la legítima defensa també s'hi inclou la defensa activa. En alguns moments és possible no només respondre a atacs. És també possible utilitzar el nostre dret a la reciprocitat. Un tercer nivell arriba quan els atacs són generalitzats. Vull dir que estem parlant d'un nivell que inclou operacions contra forces que ens estan llençant un atac total contra la gent i la regió en la que ens trobem. Alguns dels atacs fets per ISIS i al-Nusra a la zona de Cizîrê de forma recent s'inclouen dins d'aquesta categoria. Hem tingut operacions contra Tell Koçer i altres àrees. Els atacs contra les nostres regions venien d'allà. En aquest punt no es podia esperar que simplement mantindríem posicions car les nostres regions estan en un gran perill.Calia donar un toc d'alerta i aquesta en fou l'orientació.

D'altra banda hi havia un desig per alliberar el poble àrab a l'àrea on aquests grups eren basat i treure'ls del sofriment i l'opressió als que els subjectaven. Ells (els islamistes) van usar tot tipus de tortures contra els àrabs allà on eren. Saquejaven els seus béns i propietat. Els àrabs vivint en aquestes zones ens van demanar de ser defensats per les nostres forces. 

Les YPG són una força de defensa. Però no només una força de defensa kurda. És la força de defensa de tothom que viu a les nostres regions i als llocs on vivim, de tots aquells que viuen a Síria i són oprimits i marginats, de tothom que vol una llibertat equitativa i justícia i d'aquells que volen democràcia. És una força de defensa basada en la comprensió. Per aquest motiu era clar que estàvem en situació de respondre a aquella demanda per defensar a la gent que vivia en els llocs on aquests grups estaven basats. 

Les nostres operacions van començar, i continuen, per aquestes dues raons. Així mateix el moviment cap a Til Koçer…la nostra operació va començar a Tíl Xalaf i les viles del voltant. Però això no va aturar els atacs. De fet els atacs contra Qamişlo van continuar. Aquests grups van segrestar kurds allà on els trobaven i sense preguntes prèvies. Van seguir la pista i vam descobrir que tenien les seves bases a Til Berak i Til Hemis. Per aquest motiu van avançar sobre Til Berak i Til Hemis. Sinó hagués estat així no hauríem volgut ni pogut tenir com a objectius capturar viles àrabs. Les operacions que vam llençar eren destinades a agafar aquells que estaven atacant la nostra regió i la nostra gent. 

Vam anunciar públicament (l'anunci es va produir dimecres 26.02.2014) amb un comunicat que aturaríem les nostres operacions. Vam indicar en el nostre text que només usaríem el nostre dret a respondre. Però el comunicat no significa que només mantindrem les nostres posicions i no respondrem. Una vegada més estem dient que anirem a per aquells que vessen la sang dels kurds, àrabs, txetxens, síriacs, assiris, armenis i turcmens, no importa on siguin. Haurien de saber que fins i tot si escapen a Bagdad els perseguirem i passarem comptes. La defensa no pot significar només aixecar un mur al voltant d'una vila i defensar-la. Aquells que ho ha entès d'aquesta manera simplement no ho han entès. Estem parlant de la defensa d'una revolució. Estem parlant sobre una defensa d'una revolució en la que els pobles poden viure lliures com a germans en un mateix lloc i en pau. Quan no hi hagi atacs contra la nostra regió, i els nostres avenços no siguin amenaçats sinó respectats, hem explicat que no durem a terme cap operació vers la resta de pobles de la regió i respectarem els seus drets i llibertats. Restem compromesos amb aquest punt. Malgrat això sempre que hi hagi un atac contra el nostre poble o els pobles de la regió perseguirem els responsables i farem que passin comptes. Això s'ha d'entendre.

Entrevista original: DÍHA

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada