dilluns, 31 de març del 2014

El BDP confirma l’avanç electoral del poble kurd

Les eleccions locals turques del 30 de maig han deixat un escenari força estable. El partit islamista al govern, l’AKP, ha conservat la majoria de províncies on governava i es manté a 48. També es mantenen els ultra nacionalistes turcs de l’MHP amb 7 províncies. Pel que fa als socialistes kemalistes (nacionalistes pro occidentals) han retrocedit i només conserven onze províncies.

El gran vencedor és el partit kurd Baris ve Demokrasi Partisi (BDP), partit per la pau i la democràcia. La formació kurda obté onze províncies, concretament: Agri, Amed (Diyarbakir), Batman, Bitlis, Dersim (Tunceli), Hakkari, Igdir, Mardin, Siirt, Sirnak i Wan (Van). En tres casos, Agri, Bitlis, Mardin), el partit kurd ha aconseguit desplaçar a l’AKP del govern. El BDP defensa una “autonomia democràtica” per resoldre el conflicte que els turcs provoquen al Kurdistan.

Espectacular resultat de Rezzan Zogurlu a Lice


El BDP ha guanyat a 66 districtes i aconseguit més d’un centenar de governs municipals. Les grans victòries urbanes s’han produit a Amed amb el 54 % dels vots, Van amb el 52 % i Mardin. A Sirnak el BDP ha aconseguit el 60 % dels vots i a Bitlis un 44 % suficient per restar com a primera força. A Amed la nova batllesa serà Gültan Kisanak. Un dels resultats més espectaculars ha estat a Lice on Rezzan Zogurlu, de 25 anys, ha aconseguit un 91 % dels sufragis pel BDP.* Resten pendents de recompte: Antalya, Adana, Hatay i Eskisehir.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada