divendres, 28 de març del 2014

Sara Vilà (ICV-EUiA) viatja al Kurdistan en suport al procés democratitzador

La delegació catalana va aprofitar els actes de campanya electoral del Partit per la Pau i la Democràcia (BDP) per explicar el procés que viu ara Cataluny.

'Rojava', com els kurds anomenen la part de la seva nació sota administració siriana, es va declarar fa tot just dos mesos territori autònom i sobirà. Format per tres cantons --Kobani, Cizîrê i Efrîn--, l'anomenat Kurdistan occidental és el projecte pilot d'una societat multicultural governada per assemblees locals de base, obertes a totes les minories ètniques i religioses que habiten la regió, tradicionalment maltractades pels governs d'al-Assad, pare i fill.

Amb l'objectiu de conèixer de ben a prop aquest procés de transformació política al Kurdistan i mostrar-hi el suport de Catalunya, aquests darrers dies havia de visitar la regió una delegació catalana formada pels diputats Sara Vilà, d'ICV; Quim Arrufat, de la CUP; l'ex-director de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i membre d'ERC, David Minoves; representants d'entitats com el Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (CIEMEN); i activistes del món de la cooperació i del moviment feminista.
Tanmateix, l'entrada a la regió va resultar impossible perquè el govern del Kurdistan de l'Irac --autònom des de l'any 2005-- ha mantingut tancada durant uns quants dies l'única frontera amb Síria que es pot travessar d'una manera mínimament segura.
Els objectius polítics de la visita, però, foren complerts amb el pas de la delegació per Amed (Diyarbakir), la capital del Kurdistan de Turquia, que es troba en plena campanya de les eleccions municipals turques, que seran diumenge.
Els representants catalans van participar en la conferència internacional sobre models d'emancipació nacional, organitzada per la batllia de la ciutat, en què van intervenir, entre més, Flora Aguilar, parlamentària boliviana del Moviment Al Socialisme (MAS), i Jon Iñarritu, diputat al congrés espanyol per EH Bildu. Després es van reunir amb Asiya Abdullah, co-presidenta del Partit de la Unió Democràtica (PYD), la formació kurda que impulsa el procés democràtic a Rojava. Abdullah va expressar el seu convenciment que la construcció d'una democràcia inclusiva a escala ètnica, cultural i de sexe era l'única oportunitat per a superar la guerra siriana i evitar l'esclat de més conflictes armats a l'Orient Mitjà.
La ronda, organitzada pel CIEMEN, es va acabar amb la visita a algunes seus del Partit per la Pau i la Democràcia (BDP), la marca electoral dels kurds a Turquia, que mira amb perspectives encoratjadores els comicis de diumenge. La candidatura espera obtenir més del 75% dels vots en tot el territori de majoria kurda --amb què superaria els resultats de l'any 2009-- i vèncer en ciutats on fins ara no governava, com és el cas d'Urfa.
La delegació catalana va encoratjar els candidats i assistents a continuar lluitant pels seus drets nacionals, socials i democràtics i va aprofitar-ho per fer conèixer l'estat del procés sobiranista català i la intenció de fer un referèndum per l'autodeterminació el novembre vinent.

Font

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada