divendres, 20 de desembre del 2019

L'autogovern del Nord de Síria autoritza l'obertura d'oficines de l'ENKS

"A partir de la iniciativa llançada per les Forces Democràtiques de Síria (SDF) per crear un discurs polític kurd unit i basat en construir una associació real a l'administració i la nostra fe en la importància d'aquesta iniciativa per als interessos del públic, anunciem que no hi ha cap obstacle legal davant el Consell Nacional Kurd de Síria per obrir oficines organitzatives i polítiques i practicar les seves activitats polítiques i socials sense necessitat d’aprovació de seguretat ”.

L'Administració Autònoma del Nord i Est de Síria va anunciar el 18 de desembre que l'opositor ENKS pot ara obrir oficines al seu territori. El Consell Nacional Kurd de Síria o Encûmena Niştimanî ya Kurdî li Sûriyê‎ ha mantingut una oposició al Partiya Yekîtiya Democrat (Partit de la Unió Democràtica, PYD), principal organització a Rojava des de l'inici de la revolta contra la dictadura d'Assad. L'ENKS aplega els sectors de l'oposició a Assad que s'alineen a favor del model del Kurdistan iraquià i, en general, defensen un nacionalisme kurd clàssic contrari al model de confederació democràtica del PYD. L'Autonomia del Nord de Síria ha anunciat també que retira tot els casos de persecució judicial contra els dissidents kurds de l'ENKS. Finalment s'investigarà si, com assegura l'ENKS, hi ha militants seus empresonats i en cas afirmatiu seran alliberats.

L'ENKS va fundar-se el 26 d'octubre de 2011 al Kurdistan iraquià. El juliol de 2016 es va retirar de la plataforma filo turca de l'oposició siriana de la que formava part denunciant-ne el seu caràcter masclista i el seu xovinisme àrab. Mesos abans l'Aliança Nacional Kurda, també opositora, havia trencat amb el propi ENKS. L'Aliança és encapçalada pel Partit d'Esquerra Kurda (Comitè Central). Aquesta formació és una de les escissions del Partit d'Esquerra Kurd fundat l'any 1977 per Mohammed Mousa i una de les formacions polítiques que va lluitar en la clandestinitat per l'autonomia del Kurdistan i la democratització de Síria front el règim autoritari dels Assad. La facció de Gado, que va viure a l'exili a l'Iraq davant la persecució dels Assad, és la més propera al Partit de la Unió Democràtica (PYD), el principal dels partits kurds de Rojava

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada