dimarts, 15 de febrer de 2022

Campanya per la llibertat de la periodista Sedef Kabaş

 
La fiscalia turca demana 11 anys de presó per la presentadora de TV Sedef Kabaş empresonada per pronunciar la dita circassiana: 'El toro no es converteix en rei una vegada entra al palau, sinó que el palau es converteix en un estable'. El suposat insult va tenir la forma d'un proverbi que Kabas va expressar tant en un canal de televisió de l'oposició com al seu compte de Twitter, i va condemnar els funcionaris del govern.

La Coalició per a les dones en el periodisme (CFWIJ per les sigles en anglès) i 37 grups de llibertat de premsa i periodistes van demanar a Turquia que alliberés Kabas. Fins a 38 ONG turques, doncs, han emès una declaració conjunta amb el lema: "Que sigui alliberada immediatament" i s'ha promocionat el HT #FreeSedefKabaş El mes passat, un tribunal va ordenar que Kabas, un periodista de televisió de 52 anys que cobreix principalment la política turca, fos empresonat a l'espera del judici per l'acusació d'insult a Erdogan, utilitzant una llei per la qual desenes de milers de persones han estat processades.

El fiscal també va demanar a Kabaş que sigui acusada d'insultar el ministre de l'Interior Suleyman Soylu i el ministre de Transports Adil Karaismailoglu per una pena combinada d'11 anys de presó. "L'empresonament infundat del destacat periodista va ser rebut amb una condemna generalitzada per part d'organitzacions locals i internacionals de llibertat de premsa, així com organitzacions de drets i defensors de la llibertat de premsa", diu el comunicat conjunt de les ONG encapçalades per CFWIJ. "No obstant això, el govern i el poder judicial turcs semblen implacables i Sedef roman entre reixes". La periodista és a la presó des del 22 de gener.La llei mordassa turca a ple rendiment  

La llei de Turquia sobre insults al president comporta una pena de presó d'entre un i quatre anys. L'octubre passat, el màxim tribunal de drets humans d'Europa va demanar a Turquia que canviés la legislació després de decidir que la detenció d'una persona segons la llei violava la llibertat d'expressió.Milers han estat acusats i condemnats pel delicte d'injúries a Erdogan en els set anys des que va passar de primer ministre a president. L'any 2020 es van iniciar 31.297 investigacions relacionades amb el càrrec; Es van arxivar 7.790 casos i 3.325 van donar lloc a condemnes, segons dades del ministeri de justícia. Aquestes xifres van ser lleugerament inferiors a les de l'any anterior.Des del 2014, any en què Erdogan va ser president, es van iniciar 160.169 investigacions per insultar el president, es van arxivar 35.507 casos i hi va haver 12.881 condemnes.
0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada