dimecres, 20 de juliol del 2022

L'Iran deté diverses persones per protestar contra la sequera d'un llac per la gestió del govern teocràtic

La policia iraniana ha detingut diverses persones després que protestessin per la sequera d'un llac que al seu dia es considerava el més gran de l'Orient Mitjà. El llac Urmia, situat a les muntanyes kurdes del nord-oest de l'Iran, es va començar a reduir el 1995 a causa d'una combinació de sequera perllongada i l'extracció d'aigua per a l'agricultura i les preses, segons el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient.

L'Urmia, un dels llacs “hipersalins” més grans -o súper salats- del món, està situat entre les ciutats de Tabriz i Urmia, i més de sis milions de persones depenen de l'agricultura a les seves ribes. Diumenge, Rahim Jahanbakhsh, cap de policia de la província kurda de l'Azerbaidjan Occidental, va informar de les detencions. Va descriure els sospitosos com a “molts elements malvats i hostils, que no tenien cap altre objectiu que destruir la propietat pública i pertorbar la seguretat de la població”, segons l'agència estatal de notícies teocràtica IRNA.

Dissabte, l'agència de notícies Fars va informar que "desenes de persones de les ciutats de Naghadeh i Urmia havien protestat contra la manca d'atenció de les autoritats a la dessecació del llac Urmia". Fars va dir que els manifestants havien cridat consignes a la capital provincial d'Urmia advertint que el llac s'estava reduint. "El llac Urmia s'està morint, el parlament ordena la seva mort", cridaven alguns, va informar Fars, i altres cridaven que "el llac Urmia té set".

L'Iran, un país majoritàriament àrid, igual que altres països propers, fa anys que pateix períodes de sequera i onades de calor crònics, que es preveu que empitjorin amb els efectes del canvi climàtic. En els darrers mesos, milers de persones s'han manifestat contra la dessecació dels rius. El llac Urmia és un important ecosistema, un punt de parada clau per a les aus migratòries i la llar d'una gambeta endèmica, així com d'altres espècies submarines.0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada