dijous, 21 de juliol del 2022

Matança de l'aviació turca al centre turístic de Barakh, al Kurdistan de l'IraqAatacs aeris turcs van matar dimecres nou turistes al nord de l'Iraq i en van ferir més de 20, van dir els funcionaris locals i l'exèrcit iraquià. Almenys quatre míssils van colpejar la zona turística de Barakh al districte de Zakho (Zaxo) de la regió autònoma kurda, va dir dimecres l'alcalde del districte Mushir Mohammed. Totes les víctimes eren ciutadans iraquians d'ètnia àrab. Entre els assassinats hi havia tres homes, tres dones i dos nens, va dir als periodistes Amir Ali, responsable de salut de Zakho.   5 dels ferits a l'atac es troben en estat crític.

Centenars de turistes iraquians arriben a la regió kurda des del sud durant els mesos d'estiu, perquè el clima és relativament més fresc. Els llocs turístics de Zakho es troben a prop de bases militars establertes per Turquia. El primer ministre Mustafa al-Kadhimi va enviar una delegació a la zona encapçalada pel ministre d'Afers Exteriors Fuad Hussein i va ordenar una investigació sobre l'incident. El Ministeri d'Afers Exteriors de Turquia va dir que Ankara es va entristir en saber de les víctimes, però va negar la responsabilitat dels atacs, suggerint que es tractava d'un acte de "terrorisme".

"Turquia està preparada per fer tots els passos perquè surti la veritat", va dir el ministeri en un comunicat, i va afegir que les operacions militars turques estaven en línia amb el dret internacional i que Turquia va tenir la màxima cura per evitar víctimes civils en les seves operacions antiterroristes. "Demanem al govern iraquià que no faci comentaris influenciats per la retòrica i la propaganda del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK). El comitè d'afers exteriors de la  Koma Civakên Kurdistan (Confederació de Comunitats del Kurdistan, KCK) va condemnar la massacre de Zakho i crida les forces internacionals i locals a no ser còmplices dels crims de guerra de l'estat turc que està vessant sang a la regió amb el somni d'un nou imperi otomà.

El ministre d'Afers Estrangers iraquià, Fuad Hussein, va afirmar que l'atac a Zakho va ser dut a terme per l'Estat turc i va afegir que portaran l'assumpte al Consell de Seguretat de l'ONU. Les protestes van esclatar a l'Iraq després de la matança de nou turistes iraquians pel foc de l'artilleria turca. Els manifestants van intentar assaltar l'ambaixada turca a Bagdad. 91 diputats van exigir una sessió especial del parlament.

Dimecres a la nit, innombrables persones es van reunir davant de l'ambaixada de Turquia a Bagdad i van intentar assaltar-la. Els activistes van entrar a l'edifici, van arrencar la bandera turca i la van cremar. Van exigir el tancament de l'ambaixada.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada