dimarts, 9 de maig del 2023

La BBC inclou quatre kurdes entre les 100 dones més influents del món

 


Aquestes quatre dones kurdes fortes són entre la llista de 100 dones inspiradores i influents de tot el món de la BBC. Es tracta de la professora de llengua kurda Zahra Mohammadi, Roya Piraei, Nigar Marf i Roza Salih. "Ens han inspirat a tots amb la seva valentia." el Tribunal Revolucionari de Sanandaj acusa Mohammadi d’haver fundat “un grup contra l’estat”.
Mohammadi és la directora de l’Associació Cultural Nojin, una entitat que, entre altres activitats, es dedica a l’ensenyament de la llengua i la literatura kurdes en diverses localitats del Kurdistan sota administració iraniana. Els serveis secrets iranians van detenir Mohammadi el 23 de maig de 2019 a la població de Sine, Rojhilat, on hi viu, acusada de treballar per un partit opositor del Kurdistan. Va sortir en llibertat sota fiança el 2 de desembre de 2019 després de sis mesos empresonada i tornada a condemnar a 10 anys, reduïts a 5. Continua a la presó. 
 
Roya Piraei té 25 anys i és, ara, una víctima més del règim iranià. La seva mare, Minoo Majidi, va morir en mans de la policia, que li va disparar brutalment durant una manifestació de què participava i, d'un moment per l'altre, li va treure el més preuat de la seva vida. Va aconseguir exiliar-se a l'estat francès.

Marf ha treballat als hospitals durant uns 25 anys, tant en cremades pediàtriques com en cures intensives. A la seva sala també tracta pacients que han patit cremades accidentals. Moltes de les dones que atén van patir maltractaments físics i mentals abans de calar foc; alguns d'ells tenien 16 anys.  Com a infermera principal de la unitat principal de cremats al Kurdistan iraquià, la feina de Nigar Marf inclou el tractament de dones que s'han autoimmolat, l'acte d'incendiar-se. Aquesta pràctica encara és habitual entre les dones joves de la regió, com a forma de protesta.
 
Finalment Roza Salih el maig de 2022, es va convertir en la primera refugiada a ser escollida per a l'Ajuntament de Glasgow, després d'haver arribat a Escòcia quan era una nena quan la seva família es va veure obligada a fugir de l'Iraq. Ara, la consellera de l'SNP (Partit Nacionalista Escocès) del barri de Greater Pollok, Salih ha fet campanya pels drets dels refugiats des que era adolescent i ella i els seus amics de l'escola es van reunir per protestar per la detenció d'una amiga.La seva campanya, les Glasgow Girls, va cridar l'atenció nacional sobre el tractament dels sol·licitants d'asil. Salih ha passat a cofundar l'organització germana del KurdisCat_Comitè Català de Solidaritat amb el Kurdistan, Scottish Solidarity with Kurdistan, visitant regions kurdes a Turquia com a activista dels drets humans.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada