dijous, 11 de maig del 2023

L'Iran imputa dues de actrius de renom de la República Islàmica per no dur el mocador per tapar el cabell de les dones (hijab)

 

Davant la determinació de les dones de l'Iran per avançar en la igualtat de les dones, el règim xiïta continua intensificant la seva repressió de la Xaria (llei musulmana), posant com a exemple dues actrius famoses per no portar el hijab. S'enfronten a multes o presó. Alguns partidaris dels mocadors femenins a l'Iran estan provant una tàctica diferent promovent-la com a virtut, una tàctica semblant a com sovint s'empaqueta i ven el hijab a Occident, sota la rúbrica de "diversitat". Els mul·làs estan "adoptant un enfocament menys confrontat físicament i, en canvi, han augmentat els esforços per promoure el hijab com a virtut islàmica i familiar".

En l'islam normatiu, les dones es consideren inferiors i no tenen més remei que cobrir-se. No és un costum cultural com alguns volen dir, és un edicte religiós:

     (Alcorà 24:31) I digues a les dones creients que baixin la mirada i siguin modestes, que mostrin els seus adornaments només el que és aparent, i que portin els vels sobre el seu pit, i que no revelin els seus adorns sinó als seus marits. o els pares o els pares dels marits, o els seus fills o els fills dels seus marits, o els seus germans o els fills dels seus germans o els fills de les germanes, o les seves dones, o els seus esclaus, o assistents homes que no tenen desig, o fills que no en saben res. la nuesa de les dones. I no deixeu que trepitgen els peus per revelar el que amaguen del seu adornament. I torneu a Al·là junts, oh creients, perquè tingueu èxit.

     (Alcorà 33:59) Oh profeta, digues a les teves dones i a les teves filles i a les dones dels creients que tanquin els vels al seu voltant. Això serà millor, perquè puguin ser reconeguts i no molestats.

"L'Iran acusa dues actrius per no portar hijab", Al Jazeera, 24 d'abril de 2023:

Dues actrius de renom a l'Iran han estat acusades de no portar mocador al cap, mentre les autoritats intensifiquen els esforços per reprimir les persones que violen les lleis obligatòries del hijab del país.      Els mitjans estatals iranians van informar aquest dimarts que la policia de Teheran ha derivat Katayoun Riahi i Pantea Bahram al poder judicial, acusats del "delicte de treure el hijab en públic i publicar les seves imatges a l'espai virtual". Les conegudes actrius podrien enfrontar-se a multes o penes de presó si són processades.La setmana passada, les fotos de Bahram, de 53 anys, posant sense mocador al cap en una projecció de pel·lícula es van fer virals. La Riahi, de 61 anys, una altra actriu veterana, va ser arrestada anteriorment al novembre per sospita de "connivència contra la seguretat nacional i propaganda contra l'establishment" després que es convertís en la primera de les seves companyes a publicar una imatge d'ella mateixa en línia sense mocador al cap. suport a les protestes nacionals que van esclatar al setembre.
 Les protestes de mesos de durada van començar després que la kurda Mahsa Amini, una dona de 22 anys, morís després de la seva detenció per l'anomenada "policia de la moral" del país per presumptament no complir amb les lleis del hijab del país, que es van adoptar poc després de la llei islàmica de 1979.  Durant les protestes, diverses altres actrius d'alt perfil, inclosa Taraneh Alidoosti, es van treure el mocador en solidaritat i posteriorment van ser arrestades, la qual cosa va provocar el suport de l'estranger. Un nombre creixent de dones a tot l'Iran han abandonat els seus hijabs obligatoris des de les protestes, i els carrers i llocs públics de Teheran i d'altres llocs veuen cada cop més dones sense mocador.

Les autoritats s'havien abstingut en gran mesura de reprimir les dones en públic durant els últims mesos, i també s'han retirat del carrer les furgonetes blanques i verdes de la policia moral, però aquest mes s'ha produït un canvi notable.El cap de policia Ahmadreza Radan, nomenat pel líder suprem l'aiatol·là Ali Khamenei al gener enmig de les especulacions sobre les deficiències del seu predecessor durant les protestes, ha promès tractar "seriosament" amb les persones que violen les regles del hijab que són fonamentals per a la ideologia del govern iranià.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada