divendres, 20 d’octubre del 2023

El Parlament Europeu atorga el premi Sàkharov a Mahsa Amini i a la lluita de les dones iranianes contra el hijab (mocador islàmic per dones)

 

El Parlament Europeu ha concedit a títol pòstum el Premi Sàkharov a la Llibertat de Consciència 2023 a la jove kurda Mahsa Amini, de 22 anys, morta sota custòdia policial l’any passat i el cas de la qual va derivar en protestes massives pels drets i les llibertats a l’Iran. Juntament amb Amini, l’eurocambra ha premiat amb el guardó a la llibertat de consciència el moviment de dones de l’Iran,

 
Així ho ha anunciat aquest dijous la presidenta de la cambra, Roberta Metsola, al ple després que la conferència de presidents –formada per la presidenta i els líders dels grups polítics– hagi pres la decisió. Metsola ha destacat, que el premi és un “tribut a les dones i homes valerosos que, malgrat la pressió creixent, estan liderant la lluita pel canvi” a l’Iran.

La presidenta del Parlament Europeu ha dit també que la mort de la jove kurda a l'Iran, provocada per la violència patida durant la detenció per suposadament portar mal posat el vel, va desencadenar un moviment de dones al país que “està fent història”.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada