dilluns, 16 d’octubre del 2023

El principal partit kurd es transforma en el HEDEP per vitar una possible il·legalització en un congrés massiu
El Partit de l'Esquerra Verda (Yeşil Sol Parti, YSP) s'ha reanomenat Partit per la Igualtat i la Democràcia del Poble (Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi, HEDEP), amb Tülay Hatimoğulları Oruç i Tuncer Bakırhan prenent el timó com a copresidents. "El Partit de l'Esquerra Verda va emprendre una missió històrica... i va complir amb aquesta responsabilitat com a component de l'Halkların Demokratik Partisi (HDP, Partit Democràtic dels Pobles)", va dir el coportaveu İbrahim Akın durant el quart congrés ordinari del partit a l'Ankara Atatürk Sport Hall el 15 d'octubre amb milers de militants. Curiosament l'HDP es va fundar el 15 d'octubre de 2012, just fa 11 anys.

YSP, substitut de l'HDP

Enguany l'HDP havia desaparegut de l'escenari públic. En un canvi de fesonomia l'HDP ha decidit que es presentà al parlament (no a les presidencials) sota la marca del Partit d'Esquerra Verda (Yeşil Sol Parti) per eludir el seu potencial tancament, un pla que el seu co líder va dir que s'havia anat elaborant des que el cas es va presentar al Tribunal Constitucional a mitjans de 2021. L'HDP afronta una il·legalització i els tribunals turcs van rebutjar la petició del partit de posposar la defensa oral fins després de les eleccions a partir de la data actual. El co líder Mithat Sancar havia dit que els candidats de l'HDP pel parlament es presentaran sota el Partit d'Esquerra Verda per evitar el possible tancament abans de les eleccions. "No podríem deixar aquest procés a mercè del govern, a iniciativa del tribunal", va dir. El Yeşil Sol Parti (YSP) ha estat recentment adoptat amb un emblema similar a l'HDP i ha començat a obrir seus com bolets les darreres setmanes.

Motius del canvi

La transformació arriba en temps turbulents per al HDP prokurd, que s'enfronta a l'amenaça imminent d'una prohibició per part del Tribunal de la Constitució a causa dels suposats vincles amb el PKK (Partit dels Treballadors del Kurdistan). Durant les eleccions de maig, va nomenar estratègicament els seus candidats parlamentaris a les llistes del YSP, aconseguint prop de 5 milions de vots.

En una convenció extraordinària celebrada el 27 d'agost, els copresidents de l'HDP Mithat Sancar i Pervin Buldan van renunciar als seus càrrecs per continuar el seu viatge polític sota el YSP. Posteriorment, l'HDP va escollir Sultan Özcan i Cahit Kırkazak com els seus nous copresidents. Està pendent un veredicte sobre el cas, que requereix una majoria de dos terços dels vots dels 15 jutges del tribunal superior perquè el partit sigui prohibit.0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada