dilluns, 3 de febrer del 2014

Comandant Redur Xelil (YPG) : “Som la força de defensa del poble kurd”


Redur Xalil és el portaveu de les Yekîneyên Parastina Gel (YPG), les Unitats de Defensa Popular. Aquesta milícia, creada l’any 2011 com a força d’autodefensa dels kurds de Síria controla avui bona part d’aquest. A finals de 2013 fou entrevistat pel mitjà ‘Rudaw’ on exposa els punts de vista político militar de la milícia.

Rudaw: Quines són les darreres notícies de la seva guerra amb ISIS (Islamic State of Iraq and Syria) i Jabhat al-Nusra ?

RX: Hem iniciat l’operació ‘Tribut als Màrtirs de la Revolució’ i la segona fase d’aquesta va finalitzar la nit del 8 de novembre. Al nord de l‘eix Til Temir-Serêkaniyê (Ras al-Ayn) hem alliberat 23 pobles i ciutats de grups radicals armats. Algunes bases importants dels grups radicals armats foren capturades completament per les nostres forces. Centres importants com Mishrafa, Til Khalaf, Asfar Najjar i Banajor foren completament alliberats i ara estan sota control de les YPG.

Rudaw: Ens pot dir per què van endegar aquesta operació mobilitzant un nombre tan gran de forces?

RX: En primer lloc, voldria dir que aquestes localitats formen part de Rojava (el Kurdistan sirià) i són kurdes. Aquesta fou la raó més important per la que les YPG van començar aquesta operació. Tanmateix, les viles kurdes han estat patint atacs de grups radicals armats els darrers tres mesos. Hem tractat de solucionar pacíficament i mitjançant diàleg els conflictes amb aquests grups armats, però la seva resposta foren atacs. Finalment van creure que era necessari aturar aquests atacs. Amb aquest objectiu, les YPG van traçar un pla militar i actuaren en base a aquest. Sense dubte, van haver-hi alguns xocs armats durs en aquesta operació. Al final, aquests grups armats no van poder mantenir les seves posicions front la força militar de les YPG. Alguns d’ells van aconseguir fugir, però la resta foren morts per les nostres forces.

Rudaw: El darrer mes les seves forces van fer-se amb el control de Tel Kocer que era en mans de grups gihadistes, però hi ha un potent suport sunnita a aquests grups a la zona fronterera entre Iraq i Síria. Hi ha el risc de que perdin el control d’aquesta vila fronterera altre cop?

RX: Certament, la ciutat de Tel Kocer és sota el nostre control i protegida per les YPG. Estem prenent les mesures militars necessàries per a fer front a qualsevol atac sobre la ciutat. No hi ha dubte de que podem defensar la ciutat en qualsevol condició. La presència de grups armats en aquesta regió és ara molt feble. És per això que no crec que tornin a atacar o puguin prendre Tel Kocer a les YPG.

Rudaw: Vostè ha mencionar que els grups han marxat cap a Til Abyad. Tenen les YPG un pla per prendre Til Abyad?. Què ens pot dir sobre això?

RX: Til Abyad és una vila kurda i és al Kurdistan Rojava. Veiem presència de grups radicals islamistes en aquesta localitat com a forces d’ocupació. Tots els grups establerts a Til Abyad estan descontents amb l’existència de grups radicals armats allà. Sense dubte, alliberar Til Abyad forma part dels plans de les YPG. Voldria ser clar que quan el moment i les condicions siguin oportunes, alliberarem Til Abyad també.

Rudaw: Què pot dir sobre Azaz i Jarablus?

RX: El mateix és pot dir sobre Azaz i Jarablus. Considerem aquestes regions com a parts integrants del Kurdistan Rojava. Aquestes regions són entre les ciutats de Serêkaniyê, Kobanê (Ayn al-Arab) i Efrin. Per tal que aquestes ciutats estiguin connectades i no hi hagi cap problema de transport entre elles, Azaz i Jarablus han de ser alliberades també.

Rudaw: Els mitjans internacionals parlaven recentment de la seva lluita amb els grups islàmics, especialment després de capturar Tel Kocer. Què en pensa d’aquest interès sobtat?

RX: La força d’al-Nusrah i grups similars afiliats a Al Qaida és exagerada pels mitjans mundials i tothom comença a creure-se-la. Això ha estat una campanya efectiva als mitjans. Però les YPG han demostrat que tot era un error. Les YPG van mostrar que no importa com de forts siguin aquests grups, no importa amb quin armament pesat puguin comptar; seran derrotats. Les YPG lluiten per la seva pròpia terra i el suport popular és l’arma més potent que cap força pugui tenir. Moltes persones no creien que els kurds tindrien èxit vers aquests grups altament experimentats i potents. Malgrat això, les YPG van mostrar que podien fer-los front perquè no hi ha cap legitimitat en la seva presència en aquestes regions. La seva presència fou per saqueig i opressió; no en l’interès de les persones vivint en aquestes àrees.

Rudaw: Alguns mitjans informen que d’altres minories ètniques i religioses a Rojava celebraven la vostra arribada i us estan donant suport. Són aquestes informacions certes?

RX: Sense dubte, són veritat. Les persones que viuen en aquestes àrees es sentien sense cap ajuda davant les atrocitats que aquests grups estaven cometent. Aquests grups duen amb ells una cultura que té un conflicte seriós amb la cultura d’aquestes regions. El seu sistema és basat en la tortura, la intimidació i el saqueig. La gent d’aquestes regions han estat vivint en pau i harmonia i és per això que van trobar-se extremadament incòmodes amb l’arribada d’aquests grups armats i els seus intents d’instal·lar una cultura salvatge. Aquesta realitat és el motiu pel que la gent està contenta quan les YPG alliberen aquelles àrees. Moltes persones d’aquests pobles no-kurds vivint en aquestes àrees s’han incorporat a les YPG i combaten contra aquests grups armats. La resistència que ells van plantejar és molt notòria.

Rudaw: Tenen vostès combatents àrabs, assiris o d’altres pobles?

RX: Hi ha combatents a les files de les YPG de tots els pobles que viuen al Kurdistan Rojava. Hi ha àrabs, armenis i assiris. Tots els pobles vivint a la regió tenen milicians a les YPG.

Rudaw: Alguns encara diuen que les YPG són la branca armada del Partit de la Unió Democràtica (PYD). Què ha de dir sobre això?

RX: Aquells que fan aquesta propaganda tracten de mostrar que les YPG són febles i poc dignes. Segons ells, les YPG actuen en un estret marge polític. Les YPG, sense dubte, des del seu inici han servit l’interès de tots els grups de la regió i els han protegit. Les YPG no són l’exèrcit d’un partit polític. Som la força de defensa del poble kurd. Tothom pot trobar un lloc a les YPG fàcilment i de forma independent dels seus punts de vista o afiliació política. La primera i única força legítima defensant el Kurdistan Rojava són les YPG.

Rudaw: La CNN ha emès un reportatge on mostrava com de fàcilment els militants gihadistes creuen de Turquia a Síria. Què en pensa d’això? Creu que el suport de Turquia als grups gihadistes continua?

RX: Des del primer dia que van començar els esdeveniments a Síria sabem del paper que juga Turquia. Hi hem parlat algunes vegades tractant d’arribar a un acord. Hem dit que Turquia ajuda els grups radicals islamistes. Hem dit que són assistits al creuar la frontera. Hem capturat també documentació. Alguns d’aquests extremistes morts en batalles tenien passaports turcs i targes identificatives del servei d’intel·ligència turc (MIT). Els nostres avisos no van ser agafats seriosament. Finalment la CNN ha informat sobre aquests grups i com creuen i això valida el que estàvem dient. Esperem que aquests fets arribaran a tothom. Esperem que el paper negatiu de Turquia en la revolució siriana quedarà clarament exposat i tothom veurà aquests fets.

Rudaw: Parlant de Turquia, com vostè sap, està construint un mur a la frontera amb Rojava, prop de Nusaybin on la batllessa, Ayse Gokkan, va fer una vaga de fam contra aquest durant una setmana. Què ens pot dir d’aquest mur?

RX: Considerem l’acció de la senyora Gokkan molt honorable, i li declarem el nostre suport total. L’intent de Turquia de construir un mur a les ciutats fronteres on els kurds són majoritaris no és un encert. Som al segle XXI i les fronteres nacionals estan erosionant-se, tothom està construint relacions basades en la democràcia. Que Turquia aixequi un mus té un significat negatiu. Crec que el poble kurd no permetrà que s’aixequi un mur així entre el Kurdistan del Nord (Turquia) i el Kurdistan de l'Oest o Rojava. Per què aixecar aquest mur és una errada i és producte de polítiques xovinistes, aquest intent no serà acceptat.

Entrevista original

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada