dilluns, 10 de febrer del 2014

Què és Jabhat al-Akrad?


En un inici, Jabhat al-Akrad, era una brigada del Free Syrian Army (FSA), essent aquest la principal formació militar d’oposició al govern sirià. Després de la seva fundació, l’any 2011, l’FSA va anar perdent terreny amb l’aparició de moviments armats islamistes. L’FSA és essencialment secular i té un fort component de nacionalisme àrab.


Jabhat al-Akrad és una reducció del nom complet: Brigada del Front Kurd per a Protegir el Poble Sirià. En kurd se la coneix com Cebhet El-Ekrad amb les sigles EK. Les seves àrees d’actuació han estat a les regions d’Alep i Raqqa. En concret a les àrees mixtes on hi convien població àrab amb kurda. Les zones de majoria kurda, en canvi, són cobertes per la seva milícia aliada; les Forces de Defensa Popular (YPG).


Quan l’estiu de 2013 els islamistes van iniciar una ofensiva contra el Kurdistan sirià i la milícia de l’YPG, van ser segrestats i executats civils kurds, bloquejades les àrees kurdes en forma de setge. Llavors el Free Syrian Army va adoptar una posició de certa connivència contra els kurds. Això va provocar un distanciament entre Jabhat al-Akrad i l’FSA. El 16 d’agost de 2013 l’FSA anunciava l’expulsió de Jabhat al-Akrad acusant-lo de tenir vincles amb el Partit de Treballadors del Kurdistan. Els comandants de Jabhat al-Akrad van respondre dient que l’FSA havia estat segrestat pels jihadistes. En aquells moments Jabhat al-Akrad va reivindicar que tenia uns 7.000 combatents i es va fer fort a zones d’Alep i Raqqa. En aquesta darrera va actuar en especial a Tel Abyad, just a la frontera amb Turquia. Malgrat tot l'organització va anar desapareixent de l'escenari.


La pròpia Raqqa, única capital provincial en mans de l’oposició al govern, va caure en mans dels fonamentalistes d’ISIS (Islamic State of Iraq and Syria) que hi van expulsar l’FSA. Les relacions entre aquests dos moviments es van anar deteriorant. A principis de gener ISIS va trencar amb la resta de grups de l’oposició.


L’enemic del meu enemic és el meu amic. I des de gener s’ha detectat una aproximació entre FSA i un reaparegut Jabhat al-Akrad. L'objectiu és expulsar ISIS de les zones d’Alep i Raqqa que controla. La concreció principal ha estat l’ofensiva conjunta sobre Tel Abyad i Jarablus, població estratègica situada a la frontera i veïna de Kobanê, capital d’un dels enclaus autònoms en mans de les YPG.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada