dissabte, 24 de gener del 2015

Mor el portaveu de la milícia kurda yezidi YBŞ

Tolhildan Berxwedan, de nom real Ednan Süleyman, era el portaveu de la milícia yezidi Yekîneyên Berxwedanê Şengalê (YBŞ, Unitats de Resistència de Shengal). Aquesta fou promoguda per les YPG kurdes de Síria i el PKK arran de l'ocupació islamista de Sinjar (Iraq). D'aquesta manera es va donar formació militar i armes als yezidi que havien quedat indefensos davant de la retirada peshmerga del 2-3 d'agost de 2.014.
Tolhildan Berxwedan va incorporar-se a les YBŞ des d'un primer moment ja que la seva família va ser capturada per l'Islamic State (IS). De fet fou escollit portaveu de la milícia a la seva primera assemblea. La seva mort es va produir el 23 de gener i ha estat enterrat pels seus companys amb una guàrdia d'honor de les YPG. El portaveu fou entrevistat per darrera vegada per l'Agència Firat News mentre lluitava a Sinjar en aquest vídeo:

4 comentaris:

 • Anònim says:
  20 de febrer del 2015, a les 20:55

  Hola, em podríeu dir quina diferència hi ha entre Hêza Parastina Şingal (HPŞ) i Yekîneyên Berxwedana Şingal (YBŞ)? Tenc entès que són dues milícies yazidites, però no sé en què es diferencien...

  Moltes gràcies!

 • KurdisCat says:
  20 de febrer del 2015, a les 22:52

  HPŞ és més gran i té el suport del govern autònom de l'Iraq que li ha cedit armes. YPŞ ha estat organitzada per les YPG arran dels fets de Sinjar i ha rebut armes i suport del PKK amb qui es coordina. Dóna suport a la creació d'un cantó autònom yezidi.

 • Anònim says:
  23 de febrer del 2015, a les 16:41

  Moltes gràcies, sou genials!
  I el cantó yezidi que volen crear d'on a on aniria? Equivaldria al districte de Sinjar?
  Em podríeu dir si hi ha cap mapa que mostri com es troba Sinjar a dia d'avui, igual que hi ha mapes que mostren Kobane?

  No us molesto més! Spas de nou!

 • KurdisCat says:
  24 de febrer del 2015, a les 10:31

  El cantó seria la zona de la muntanya (Shengal en àrab, per diferenciar-ho de Sinjar ciutat) i els pobles que l'envolten. Sí, seria el districte. Però el govern kurd s'ha negat en rotund i no es farà. Aquest article ho explica: https://directa.cat/actualitat/esquerdes-entre-kurds-de-liraq-al-voltant-de-lautogovern-yezidi Mapes de Sinjar te'n podem enviar. Escriu a kurdiscat@gmail.com

Publica un comentari a l'entrada