dilluns, 19 de gener del 2015

Les YPG/YPJ conquereixen el turó de Mishtenur, a Kobanê


Mishtenur és a Kobanê com Montjuïc a Barcelona. Al turó va morir Arîn Mîrkan la fatídica tarda del 5 d'octubre de 2.014 en una acció suïcida desesperada quan les columnes de l'Islamic State (IS) anaven a ocupar la ciutat. Des de Mishtenur es controla Kobanê. És la seva porta i des del 6 d'octubre hi onejava amenaçant la bandera negra de l'IS.

Les darreres setmanes, carrer a carrer, les diverses forces kurdes* han anat avançant pel carrer 48 cal al sud de la ciutat. El barri de Mishtenur, als peus del turó, s'ha anat combatent aquest mes de gener amb intensitat. Cada metre guanyat ha tingut una contrapartida enorme. Ahir al vespre finalment es va llençar l'atac per ascendir al turó. La posició defensiva, des de l'alçada, era còmode pels islamistes pel que l'atac s'havia de fer només des de la superioritat numèrica. Però prèviament a l'atac la coalició internacional encapçalada pels EUA han atacat les posicions dels fonamentalistes sunnites. Durant hores les milícies kurdes han escalat el turó i aquest matí han aconseguit ocupar un dels dos pics de Mishtenur.

El turó consta de dos punts alts. Ambos tenen torres radiofòniques ben visibles. El que s'ha conquerit avui és el nord, el més proper a la ciutat. Les YPG (bandera groga) i les YPJ (bandera verda) han col·locat ben visibles els seus estendards al vent. Una imatge impossible d'imaginar fa tres mesos. La milícia kurda ha atacat també el pic sud per expulsar els islamistes i ha emès un comunicat on afirma que controla tot el turó. També la BBC ha donat per conquerit el que anomena "turó estratègic". El balanç de l'operació segons les YPG és de quaranta fonamentalistes morts i tres de fets presoners.

Amb Mishtenur sota el control kurd es pot considerar trencat el setge sobre Kobanê que ja dura 120 dies. Hores d'ara IS controla un 30 % de la població. Tot a la part est.

* Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) i YekîneyênParastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ) conjuntament amb les Forces Peshmerga i un grup de Jabhat al Akrad. 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada