dilluns, 3 d’agost del 2015

Les YPJ i YPG fan balanç de la victòria d'al-HasakahEl dia 1 d'agost les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) i les Yekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ) van donar per finalitzada l'operació a la ciutat d'al-Hasakah a Rojava o Kurdistan de Síria.

Membres de l'Estat Islàmic (IS) van llençar dijous 24 de juny al vespre una ofensiva durant de majoria kurda de Hasakah al nord-est de Síria, explica Al-Jazira. L'atac, no casualment, va ser simultani al salvatge atemptat a Kobanê que ha estat el més sagnant de Rojava en aquesta guerra. L'objectiu dels islamistes era distreure les YPG quan la seva prioritat era al-Hasakah.

Des de llavors, les milícies kurdes i forces aliades* per una part i l'exèrcit sirià i les NDF** per l'altra, han dut a terme una gran operació per recuperar el control de la ciutat que, fins llavors, estava partida entre la zona lleial al president al-Àssad i la de les milícies kurdes dins el cantó de Cizîrê.

La situació a la ciutat va anar empitjorant fins el passat 29 de juny on la modificació va venir marcada per dos factors:
- l'arribada de la Guàrdia Republicana de l'exèrcit sirià amb el general Issam Zahreddin al capdavant (de facto número dos del règim)
- el desplegament de les YPG des del districte d'Aziziya


Sobretot han estat les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG)  sota la cobertura dels atacs aeris de la coalició liderada pels Estats Units les qui han recuperat més terreny. D'aquesta manres actualment gestionen un 75 % de la ciutat front el 50 % inicial. Amb les YPG tenen un paper molt rellevant els milicians àrabs d'Al-Sanadid que, a Hasakah, han evidenciat el seu absolut suport a les YPG.


Les YPJ i YPG han fet balanç dels 36 dies d'operació per veu de la comandant Ezîme Denîz (YPJ). En aquesta han mort 386 islamistes sunnites. Se n'han recuperat els cossos de 117 d'ells. Entre els morts hi ha els comandants regionals (emirs) d'al-Hasakah i Deir-ez-Zor. El total de milicians/es caiguts/des ha estat de 21, o bé de les YPJ o de les YPG. No hi ha hagut caiguts de Sanadid ni de MFS.

S'han recuperat sis tancs. Així, per primera vegada les YPG tenen tancs a la guerra de Síria. Cal subratllar l'important arsenal que han capturat les forces kurdes on hi destquen 338 fusell kalàixnikov, disset llençagranades amb 116 coets complementaris, 76 granades de mà, 18 vehicles militars, dos fusells de franctiradors així com dos rifles Uzi. Donada la manca de material militar, aquesta és una victòria complementària per les YPJ i YPG. El fet que les forces islamistes quedessin acorralades al barris de Gweiran ha facilitat la captura del citat arsenal.

La comandant Denîz, de cara al futur, ha explicitat que "Promourem al nostre poble que promourem el nivell de lluita per la llibertat i la democràcia amb totes les seves forces. Hasakah es convertirà en un model per a la Síria democràtica, la germandat dels pobles, i una societat lliure i pacífica."

* YPJ, al-Sanadid, HPC (Forces de Defensa Social), Erka Xweparstinê (Auto-Defensa) i la milícia cristiana MFS.

** NDF: Forces de Defensa Nacionals

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada