dimecres, 1 de març de 2017

La fiscalia turca demana 20 anys de presó per a Leyla Zana que va jurar en kurd el càrrec de diputada i fou invalidada

Zana és una de les 58 diputades del partit d'esquerra pro kurd, Halkların Demokratik Partisi (HDP, Partit Democràtic del Poble). En realitat no té l'acta, obtinguda per Ağrı, doncs es va negar a jurar el càrrec sinó podia jurar parcialment en llengua kurda, ha tornat a referir-se als "pobles de Turquia" i no "al poble de Turquia". Aquest ha estat l'argument per les autoritats imperialistes turques de no acceptar el seu jurament.  La fiscalia, en una acusació de fins a 156 planes, ha llençat tres acusacions per la seva posició política. Sumen vint anys de presó.

Acusacions absurdes

L'acusació es basa en la participació a un funeral per uns joves morts per l'exèrcit a Çukurca, l'any 2011, i acusats de ser membres del Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK), la seva activitat en el Congrés de la Societat Democràtica, un ens social per a la democratització de Turquia i les participacions a les mobilitzacions de l'any nou kurd (Newroz) i el dia internacional de la dona, ambdós del 2012.

Un símbol

Leyla Zana és tot un símbol del moviment kurd de Turquia. Nascuda l'any 1961, amb trenta anys fou escollida la primera dona diputada de la República de Turquia. Tres anys després se li retirava la immunitat parlamentària per pronunciar part d'un discurs en llengua kurda. Duia els tres colors nacionals kurds (groc, verd i vermell) llavors una combinació prohibida i va dir, en kurd, que lluitava per la germanor entre els pobles turc i kurd. Segons Turquia no existeix cap poble turc i Zana fou perseguida judicialment i política fins el seu empresonament. Durant 10 llargs anys va estar a presons turques i, posteriorment, se li va iniciar una sèrie de processos prohibint la seva acció política.

Zana, reconeguda internacionalment

Han passat 21 anys des de l'empresonament de l'activista kurda. Pel camí, ha estat reconeguda com a presonera de consciència per associacions de drets humans, se l'ha guardonada amb el Premi Sàkharov per la Llibertat de Consciència, concedit pel Parlament Europeu, que demanà a Turquia el seu alliberament i el Tribunal Europeu dels Drets Humans, amb seu a Estrasburg, demanà al govern turc la revisió del seu sumari, causa que fou revisada el 2004. El passat 1 de novembre, Zana fou escollida diputada a les llistes de l'Halkların Demokratik Partisi (HDP, Partit Democràtic del Poble).

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada