diumenge, 8 d’octubre del 2017

12 dies després del referèndum l'Iraq passa de les sancions al diàleg

Només dues setmanes després del referèndum d'autodeterminació del Kurdistan del Sud es comença a passar de les amenaces i les represàlies a una via de diàleg. En el marc del funeral de l'ex president iraquià Jalal Talabani delegacions de Bagdad i Erbil van arribar a un acord per a resoldre el conflicte per la via del diàleg.


No tot rutlla en el mateix sentit, parlamentaris de la majoria àrab xiïta volen desposseir els diputats kurds a l'entendre que el Kurdistan optarà per la independència. Aquest extrem no s'ha confirmat. Tot i el contundent resultat al referèndum el parlament kurd no ha proclamat la independència esperant els moviments dels estats veïns que van amenaçar en intervenir. La situació és tal que nombrosos sectors àrabs volen l'expulsió de la comunitat kurda de Bagdad, en especial la fayli. El dirigent del sector minoritari, Muqtada Sadr, va assegurar que "això és castigar als innocents enlloc de fer-ho als culpables".

Masud Barzani es va trobar am Osama Nujaifi i Ayad Alawi, enviats del president iraquià. Ambdues parts van acordar "des escalar la tensió i optar pel diàleg". Segons Fuad Hussein, de la presidència kurda, l'acord va incloure retirar les sancions imposades per Bagdad de cara a facilitar el diàleg.

Per a saber-ne més:
- Sobre els kurds fayli (1)
- Sobre els kurds fayli (2)

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada