dissabte, 19 de desembre de 2020

Mor, després de combatre 21 anys a les muntanyes, la Comandant guerrillera kurda Aryana Baran

Yekîneyên Jinên Azad ên Star (Unitats de Dones Lliures-Ishtar, YJA-Star) ha comunicat que la comandant Aryana Baran, nascuda i criada al districte de Hilvan, província d'Urfa (Kurdistan de Turquia) ha finit víctima del càncer. Va ser testimoni dels efectes de les polítiques colonialistes turques a la regió quan era una nena i "va preparar el seu cor i la seva ment per a una lluita implacable contra ells". En particular, per venjar-se de l'opressió de les dones kurdes que ha durat milers d'anys, va buscar maneres d'unir-se al moviment d'alliberament.

Després de la deportació d'Abdullah Öçalan a Turquia el febrer de 1999, va anar a Rússia, on es va unir al moviment d'alliberament nacional kurd. Va treballar durant un temps a la població yezidi que vivia a Rússia i més tard va anar a les muntanyes kurdes. Segons el seu propi suggeriment, es va unir a les unitats sacrificades i finalment es va convertir en comandant. Va lluitar a les muntanyes del Kurdistan durant 21 anys.

Aryana Baran va anar a Botan el 2004 i va participar activament a l'ofensiva de l'1 de juny. "Es poden trobar rastres del seu treball i lluita a tot arreu a Botan i Mardin", va dir YJA-Star. Des d’allà, va tornar al Kurdistan del Sud i va assistir a un curs de formació a l’Acadèmia Şehîd-Zîlan. El 2014 va anar una vegada més al Kurdistan del Nord per dirigir el comandament de la zona de Mardin juntament amb Botan Hakkari i Soro Amed. El 2015/2016, va participar en la guerra urbana a Dêrika (en turc Derik) com a comandant principal. "Sota el seu comandament, s'ha demostrat que les dones kurdes lliures són un malson per al sistema feixista. Després de tornar al Kurdistan del Sud, sempre va voler tornar al nord per adonar-se de les esperances i els somnis de la revolució. Per a això, va participar en una formació ideològica del curs Sakine Cansiz a principis del 2017. Va compartir les seves experiències a la guerra popular revolucionària i va fer front a les mancances". Va estar activa en el treball de l'HPG i YJA-Star fins a la seva mort.

Yekîneyên Jinên Azad ên Star (Unitats de Dones Lliures-Ishtar, YJA-Star) és la branca armada femenina del Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK).


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada