diumenge, 13 de desembre de 2020

L'Iran executa el periodista Ruhollah Zam

 


L'Iran ha executat dissabte 12 de desembre el periodista opositor Ruhollah Zam després d'haver-lo condemnat a mort per estar involucrat en les protestes contra el règim iranià el 2017 i el 2018. El Tribunal Revolucionari Islàmic de Teheran l'acusava de delictes contra la seguretat interna i externa del país, d'espionatge i també de cooperar amb els Estats Units.

Ruhollah Zam dirigia el canal Amadnews, amb 1,4 milions de seguidors, a la plataforma Telegram. Les autoritats iranianes l'acusaven de participar activament i incentivar les protestes populars de l'hivern del 2017. Unes protestes que van començar per l'encariment dels preus dels productes de primera necessitat i que ràpidament van tenir un component polític.

Entre el 28 de desembre del 2017 i el 3 de gener del 2018 van morir almenys 25 persones en disturbis a les principals ciutats de l'Iran. Teheran va qualificar aquestes protestes de "sedicioses" i va acusar Ruhollah Zam d'incitar a la violència.

Zam havia viscut exiliat a França, on tenia estatus de refugiat.  Va ser capturat el 2019 per la Guàrdia Revolucionària Islàmic de l'Iran en circumstàncies encara per determinar. L'ONG Reporters sense Fronteres acusa l'Iran d'haver segrestat Zam quan estava en territori iraquià i s'ha sorprès que les autoritats iranianes "hagin complert la sentència".


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada