dimecres, 19 de maig del 2021

Aniversari de l'assassinat d'Halil Çavgun, segon màrtir del Partit dels Treballadors del Kurdistan

El primer màrtir del Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK), Haki Karer, fou assassinat el 18 de maig de 1977. Just un any després moria el segon mort de l'organització político-militar kurda. El segon màrtir, d’una llarga llista, seria Halil Çavgun assassinat per terratinents mentre penjava cartells el 19 de maig de 1978. En els dos casos, els Revolucionaris del Kurdistan (precedent del PKK) van venjar les seves morts liquidant els assassins.

Halil Çavgun va ser assassinat a Hilvan d'Urfa a una edat jove, va dir que després de la mort de Çavgun, es va viure un procés completament diferent amb la lluita que es va dur a terme al districte.

Va ser assassinat per la tribu Süleymanlar col·laboracionista amb Turquia. Halil Çavgun va perdre la vida precisament en commemoració de Hakki Karer, que va ser assassinat per les contra forces el 18 de maig de 1977 a Antep, a l’escola Mustafa Kemal. L'assassinat d'Halil Çavgun a Hilvan va ser l'inici d'un nou procés. El 1979, els solemans van fer un pas enrere i dos anys d'aquest procés van passar a la història com la "resistència Hilvan". En aquest procés, la primera acció armada del moviment kurd va tenir lloc al districte, Nadir Temel va guanyar l'alcaldia del districte i les dones van ser elegides per primera vegada com a membre del consell municipal.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada