dilluns, 31 de maig del 2021

El moviment nacional kurd convoca 3 manifestacions per "Fer del kurd l’idioma oficial i educatiu a Turquia"

 

La Xarxa de Llengua i Cultura Kurda (Tora Ziman û Çanda Kurdî / Kürt Dil ve Kültür Ağı) celebrarà concentracions a les províncies orientals d'Amed, Wan i  Şirnex (Diyarbakır, Van i Şırnak), de majoria kurdes. Les concentracions s’organitzaran com a part de la petició llançada per la Xarxa de Llengua i Cultura Kurda el 22 de febrer amb el lema "Fer del kurd l’idioma oficial i educatiu a Turquia".

En conseqüència, la primera concentració se celebrarà al Cizre de Şirnex amb les consignes "Fer de la llengua kurda la llengua oficial i educativa a Turquia" i "Que el segle XXI sigui el segle de la llengua kurda". Mentre que la concentració a la província de Wan se celebrarà el 4 de juny, la de la província d'Amed se celebrarà el 7 de juny de 2021.

Segons la primera frase de l'article 3 de la Constitució de Turquia, "l'Estat de Turquia, amb el seu territori i la seva nació, és una entitat indivisible i la seva llengua és el turc". L'article 4 també estableix que "la disposició de l'article 1 relativa a la forma de ser l'Estat com a República, les característiques de la República a l'article 2 i les disposicions de l'article 3 no es modificaran ni es proposarà la seva modificació".
  

Kampanyaya îmzeyan a bo zimanê Kurdî (Campanya per fer del kurd una llengua oficial a Turquia) de Platforma Zimanê Kurdî (Plataforma per la llengua kurda).
0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada