divendres, 28 d’abril del 2023

Tres periodistes iranianes citades a comparèixer a tribunals islàmics per articles enmig de la repressió de la premsa

Tres destacades periodistes de Teheran -Saeedeh Shafiei, Mehrnoush Zarei i Nasim Soltanbeigi- han estat citades per separat al palau de justícia d'Evin a Moghaddasi amb l'acusació que els seus informes produïen "propaganda contra el sistema". L'agència de notícies HRANA va informar el 27 d'abril que els periodistes van rebre citacions separades per demanar-los que compareguessin en un termini de cinc dies per presentar la seva defensa contra els càrrecs al palau de justícia d'Evin. Les citacions es produeixen enmig d'un escrutini creixent dels professionals dels mitjans del país, ja que les autoritats intenten reforçar el control sobre la difusió d'informació enmig de protestes generalitzades sobre qüestions que van des de les condicions de vida, els salaris i la manca de drets i llibertats.


D'esquerra a dreta: Nasim Soltanbeigi, Saeedeh Shafiei i Mehrnoush Zarei

 
En els casos contra Shafiei, Zarei i Soltanbeigi, el govern ha citat els seus articles i escrits com a prova de produir "propaganda contra el sistema". Neguen els càrrecs. Soltanbeigi va ser arrestada per primera vegada el desembre passat a l'aeroport internacional Khomeini de Teheran mentre intentava viatjar a l'estranger. Després d'haver estat detinguda durant més d'un mes, va quedar en llibertat provisional sota fiança el 7 de febrer fins al final del procés judicial. Soltanbeigi va ser una estudiant activista als anys 2000 i durant els darrers anys ha estat treballant com a periodista per a diverses publicacions iranianes. L'any 2006 va estar detinguda durant vuit dies per assistir a una manifestació "Dones pel canvi" abans que un tribunal la condemnés a cinc anys de condemna suspesa. Va ser posada en llibertat condicional durant dos anys i li van dir que la seva condemna seria cancel·lada si no infringia els termes de la seva llibertat condicional.

Zarei, una veterana periodista iraniana, va ser arrestada per les forces de seguretat a Teheran el 22 de gener. Posteriorment va ser traslladada al centre de detenció d'intel·ligència de la Guàrdia Revolucionària. Igual que Soltanbeigi, Zarei va ser posada en llibertat sota fiança a finals de febrer.
De la mateixa manera, Shafiei va ser arrestada per les forces de seguretat a Teheran el 22 de gener. Va ser alliberada temporalment sota una fiança de 5.000 milions de rials iranians (aproximadament 9.500 dòlars) el 8 de febrer fins al final del procediment judicial.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada