divendres, 28 d’abril del 2023

Macro batuda contra periodistes i advocats de la minoria kurda a 20 dies de les eleccions a Turquia


A menys de tres setmanes de la data electoral a Turquia, en una macro batuda disfressada d'operació contra el PKK ha suposat 150 detencions, entre advocats i periodistes. A vint dies després de les eleccions més esperades, amb el seu simbolisme intrínsec (cent anys des de la fundació de la República de Turquia, deu des del moviment d'oposició més gran a l'autoritat d'Erdogan, Gezi Park), el govern turc ha fet una escombrada neta d'un bona part de l'oposició d'esquerres al sud i l'est del país, de majoria kurda: 126 detencions (part d'una llarga llista de condemnes a la presó, almenys 216) a 21 províncies, des d'Amed/ Diyarbakir la més afectada fins a Van, des d'Esmirna a Urfa: escorcolls i confiscacions d'ordinadors i documents en 186 oficines i domicilis particulars. No hi ha detalls: tal com informa Human Rights Watch Europe, l'arxiu de la investigació terrorista coordinada per la fiscalia de Diyarbakir no és accessible.

Manilles als canells de 25 advocats, una dotzena d'artistes, almenys deu periodistes de diverses publicacions, des de l'agència de notícies de Mesopotàmia fins a Yeni Yasam i JinNews. La resta són polítics i administradors locals vinculats al Partit de l'Esquerra Verda i al HDP, el Partit Democràtic dels Pobles que fa anys que aplega l'ampli espectre de moviments d'esquerra turcs i kurds. L'acusació no és nova: pertànyer a una organització terrorista, concretament el Partit dels Treballadors Kurds (PKK).

Tot va passar al matí (25 d'abril), en operacions coordinades dirigides a l'esquerra del país, com no n'hi ha prou amb els milers de detencions dels darrers anys, les desenes de comissaris de les autoritats locals i -encara en curs- un judici pendent per el Tribunal Constitucional per la prohibició del HDP.

Entre els arrestats hi havia el vicepresident del partit Özlem Gündüz i el membre del comitè central Mahfuz Güleryüz. Un nou "cop d'estat", tal com defineix l'HDP en una nota: "Des del 2015 el govern, que intenta allargar la seva vida amb cops polítics, massacres, propaganda negra, mètodes de guerra, amenaces i xantatge, ha llançat un nou cop d'estat. de cara a les eleccions del 14 de maig. Aquesta operació serveix per robar el vot i la voluntat de la gent”.

PER AQUEST motiu, segons el partit, no només els representants del partit van acabar a la presó, sinó també "els advocats que protegiran les urnes i els periodistes que informaran la ciutadania". El Partit d'Esquerra Verda, formació que es presentarà a les eleccions en substitució de l'HDP, està en la mateixa línia, amenaçat de tancament. Una opció gairebé obligada: en cas de sentència negativa del Tribunal Constitucional, l'HDP no tindria ni la manera ni el temps per posar en marxa un partit de substitució en poc temps.

No són només ells els que protesten: les notes de premsa d'ahir provenien de l'Associació d'Advocats Progressistes, del Sindicat de Treballadors de la Premsa i de la Confederació de Sindicats Revolucionaris. I des de la presó, on està detingut des del novembre del 2016, també va intervenir l'excolíder del Partit Democràtic dels Pobles, Selahattin Demirtas, que amb una publicació a Twitter va assenyalar amb el dit l'eminència grisa del govern islamista de l'AKP, Interior. Ministre Süleyman Soylu. 

 Reporters sense Fronteres demana a Turquia que alliberi els periodistes kurds. Els periodistes es trobaven entre les més de 100 persones, entre advocats i polítics locals, que van ser detingudes en una important operació policial el 25 d'abril.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada