dimarts, 7 de maig del 2019

La "imparcial" junta electoral obliga a repetir les eleccions a Istanbul on Erdogan fou derrotat


Erdogan torna a retorçar la "democràcia" a Turquia com si fos un drap moll que calgués assecar. La borsa en màxims (+2 %) i la lira turca a mínims (-2,7 %) de set mesos respecte al dòlar. Aquests són els efectes sobre els mercats de la decisió amb la qual la "imparcial" Junta Electoral de Turquia (YSK per les sigles en turc) que va cancel·lar ahir les eleccions locals que havien atorgat la victòria de l'oposició del CHP a Istanbul. La llista d'Istanbul es ven més del 2% mentre que el dòlar puja a 6,16 a la lira turca (-2,7%), la més alta des de l'octubre passat.


Un anunci sorprenent, fins i tot per a la podrida Turquia, corrupta, nepotista i autoritària. La YSK va acceptar apel·lacions per presumpte frau presentat per Recep Tayyip Erdogan i va decidir així repetir les eleccions locals celebrades el 31 de març. La decisió no pot ser apel·lada. A les eleccions locals del 31 de març, el Partit Republicà Popular (CHP), el principal partit de l’oposició turca, va aconseguir expulsar Erdogan del govern local d'Istanbul. Ekrem Imamoglu havia esdevingut així, de manera no oficial, alcalde d'Istanbul, que va acabar amb 15 anys consecutius de poder de l'AKP, el partit al govern.

Ekrem İImamoglu va assumir el càrrec de alcalde fa només 20 dies. Ara corre el risc de perdre l'alcaldia als despatxos. Probablement el proper 23 de juny caldrà tornar a votar. Al poder a Turquia des del 2000, Erdogan va perdre Istanbul com una derrota amarga. La ciutat del Bòsfor no és només el lloc on va néixer. A Istanbul, Erdogan va començar la seva carrera política. I encara a Istanbul, el 1994, va coronar els seus somnis convertint-se en alcalde. Aquesta metròpoli de 20 milions d’habitants sempre ha estat i, amb diferència, el centre de l’economia del país. Per això "qui guanya Istanbul guanya tot".

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada