dimecres, 29 de maig del 2019

Nechirvan Barzani escollit nou President del Kurdistan iraquià


El Parlament de la regió autònoma del Kurdistan iraquià, va escollir ahir Nechirvan Barzani, de 52 anys, com a nou president després de mesos de paràlisi política i substitueix el seu oncle Masoud Barzani en el càrrec. Barzani, que era primer ministre i pertany al Partit Demòcrata del Kurdistan (PDK), de centre dreta i ha estat elegit per 68 vots dels 81 membres que van participar en una Cambra que consta de 111 escons. A part del PDK, el partit Gorran i els onze escons de les minories cristianes assíries, caldees, armènies i turcmanes van votar per Barzani.

La sessió va ser boicotejada per la social-demòcrata Unió Patriòtica del Kurdistan (UPK), la principal agrupació opositora amb 21 escons enfront dels 45 del PDK, des de setembre de 2018. Les dues forces advoquen per la independència del Kurdistan.

Un portaveu de la UPK, Amid Joshano, va dir que el fet de no participar en l'elecció de Nechirvan Barzani "afectarà tots els acords signats entre els dos partits", mentre que Latif Sheikh, també d'UPK ha afirmat en una roda de premsa a Suleimaniya , que "no han vist bons intents" respecte als acords previs que tenen les dues agrupacions, pel que van decidir boicotejar la sessió, segons recull el mitjà kurd Rudaw. Omed Khoshnaw, líder del bloc parlamentari del PDK, va dir en una roda de premsa que el boicot del UPK tindrà "conseqüències negatives", però va aclarir que "el procés no s'aturarà. Triem al president i formarem el Govern".

S'espera que Barzani demani al seu cosí i fill de Masoud, Masrour Barzani, que sigui el primer ministre de la regió, tal com el PDK va presentar l'any passat com a proposta. El lloc de president estava vacant des de finals de 2017, després que Masoud Barzani dimitís després de la celebració d'un referèndum per la independència del Kurdistan, al setembre de 2017, que va provocar una ofensiva per part de Bagdad contra territoris del sud del Kurdistan.

Les eleccions parlamentàries van ser les primeres que tenen lloc al Kurdistan iraquià després del referèndum d'independència unilateral.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada