divendres, 30 d’agost del 2019

L'Iran condemna a 79 anys de presó quatre dones per no dur vel (hijab)Tres dones iranianes van ser condemnades a mitjans d'agost per anar sense vel i repartir flors al metro de Teheran el Dia Internacional de les Dones, 8 de març. En total, el tribunal els va imposar penes de 55 anys de presó, entre Monireh Arabshahi i Yasaman Aryani, mare i filla, i Mojgan Keshavarz. Arabshahi i la seva filla Aryani van ser condemnades a 16 anys de presó cadascuna, i Keshavarz, acusada també d'"insults a les santedats islàmiques", va rebre una pena de 23 anys de presó.

Durant el judici no van poder entrar els advocats de les tres activistes i tampoc van tenir accés al sumari. El magistrat els va arribar a cridar: "Us faré patir a totes!". El mateix jutge, Mohammad Moghiseh, va condemnar el passat 24 d'agost la periodista Mourdia Amiri a 10 anys i 6 mesos de presó i 148 fuetades per la promoció d'una manifestació de treballadors l'1 de maig.

El 27 d'agost ha estat Saba Kord Afshari ha estat condemnada a 24 anys de presó. El seu delicte, anar pel carrer sense el vel que imposa la llei islàmica. L'acció forma part del moviment White Wednesdays (Dimecres Blancs), una forma de protesta pacífica contra l'obligatorietat de vestir el hijab. Amb Afsahari, ja són 13 les dones condemnades a l'Iran per actes de desobediència civil des del gener del 2018, tal com denuncia l'organització de defensa dels drets humans Iran Human Rights Otganization. El Tribunal Revolucionari de Teheran l'ha condemnada per "difondre la prostitució traient-se el vel i anant pel carrer sense". També se li atribueix un delicte de "propaganda contra l'estat i associació i conspiració contra la seguretat nacional".

A Afshari l'havien detingut per primera vegada el 2 d'agost del 2018 durant unes protestes estudiantils a Teheran. En aquella ocasió, va ser condemnada a un any de presó per "desordres públics". El febrer del 2019 va ser alliberada fins l'1 de juny, quan la van tornar a detenir acusada de propaganda contra l'estat.

Organitzacions de drets humans com el Consell Nacional de la Resistència de l'Iran denuncien que la Guàrdia Revolucionària Iraniana la va pressionar per arrencar-li una confessió. En no aconseguir-ho, van detenir també la seva mare, Raheleh Ahmadi, també per pressionar-la.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada