dimecres, 28 d’agost del 2019

L'ONU denuncia que la meitat dels presos de l'Iran són kurds

El relator especial de les Nacions Unides sobre drets humans a l'Iran, Javaid Rehman, assegura que els presos polítics kurds acusats de delictes de seguretat nacional representen gairebé la meitat del total de presos polítics a l'Iran.

 

10 % de la població, 50 % dels detinguts

Enguany 199 ciutadans kurds han estat arrestats a la República islàmica. Els kurds constitueixen un nombre desproporcionadament elevat de persones que van rebre la pena de mort i són executats. La minoria nacional kurda suposa un 7-10 % de la població però s'enfila al 50 % dels arrestats pel règim clerical persa.

Segons l'informe, el 2018 van ser arrestats 828 ciutadans kurds, molts dels quals van ser condemnats a llargs anys de presó i van ser acusats de delictes relacionats amb l'activisme cívic i el govern en els partits polítics kurds.
En els primers sis mesos del 2019, 199 ciutadans kurds van ser arrestats. Un total de 115 van ser arrestats per càrrecs de pertinença a partits polítics kurds, 24 van ser imputats en relació amb les seves activitats civils, set per organitzar celebracions de l'any nou kurd, 22 van ser activistes mediambientals, set van ser arrestats per activitats laborals, tres van ser imputats per la seva creença i activitats religioses, i quatre van ser responsables de la gestió de xarxes socials com Telegram.

Repressió cultural i social 


Segons l'informe de les Nacions Unides, titulat "Situació dels drets humans a la República Islàmica d'Iran", que va presentar a l'Assemblea General de les Nacions Unides el 16 d'agost, les províncies habitades per vuit a 10 milions de kurds a l'Iran es caracteritzen per una manca de desenvolupament econòmic i altes taxes d’atur.

"Hi ha molt pocs oficials kurds al govern i la llengua kurda només és ensenyada per grups de la societat civil, no a les escoles oficials", va dir.

Condemnes a mort, execucions  i assassinats extrajudicials


Actualment, 55 dels 199 detinguts kurds eren condemnats fins a 15 anys de presó. Almenys 17 presos kurds van ser executats: 14 per assassinat i tres per delictes relacionats amb les drogues. El relator de les Nacions Unides també va expressar la seva preocupació per l'assassinat extrajudicial de portadors kurds (kolbars) a la frontera. S’estima que 84.000 portadors kurds fan frontera anualment a causa de les males condicions econòmiques a les zones majoritàries kurdes de l’Iran.

El 2018, almenys 75 missatgers fronterers van morir i 177 ferits. Entre ells, 42 individus van ser víctimes de trets directes per part de les forces de seguretat i sis d’ells van caure de la muntanya després de ser perseguits per les forces de seguretat. Durant els primers sis mesos del 2019, es va matar almenys 42 missatgers a la frontera i 74 ferits.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada