diumenge, 14 de febrer de 2021

L'Iran condemna a 5 anys de presó una mestra per ensenyar la llengua kurda

 Tot i així la condemna definitiva és la meitat dels 10 anys imposats l'any 2019. Zara Mohammadi, professora de llengua kurda, fou arrestada a casa seva el 23 de maig de 2019 per agents de seguretat iranians que van confiscar el seu telèfon i ordinador. Mohammadi va ser estat arrestada juntament amb els seus dos col·legues, Edris Minbari i Rebwar Minbari, a causa de les seves activitats de voluntariat en l’ensenyament de la lectura i escriptura de nens kurds a la seva llengua materna. El 25 de maig, Minbari i Minbari foren posats en llibertat, però Mohammadi va ser mantingut incomunicada durant uns dies. Després ha estat traslladada a una presó de Sina, on actualment està detinguda.

"El Comitè de Traducció i Drets Lingüístics de PEN Internacional deplora la detenció per part de les autoritats iranianes de la Sra. Zara Mohammadi, professora voluntària en llengua kurda, i demana el seu immediat i incondicional alliberament. Les autoritats estatals a l'Iran i en altres llocs han d'entendre que la diversitat de cultures i llengües és un actiu per a qualsevol país i que la repressió dels drets lingüístics de les minories és un signe de la debilitat de l'estat en qüestió i un intent de sufocar la llibertat i els drets humans bàsics. La llengua materna en l’educació i l’estudi és un dels drets clau per als éssers humans i no és acceptable que s’hi neguin, es deixin de banda o es posposin. els éssers han de tenir el dret a aprendre i ensenyar-se en la seva llengua materna, ja que es creu que la gent pot expressar-se i aconseguir un progrés molt millor quan se'ls ensenya en la seva llengua materna".

Segons l'estat teocràtic islàmic ensenyar la llengua kurda ataca "l'estabilitat i la seguretat de l'estat". Zara Mohammadi forma part de l'Associació Nojin que treballa amb mainada a Sanandaj (Rojhilat, Kurdistan de l'Iran). Aquesta entitat ha definit el cas com a "clara manifestació del discurs dominant anti-kurd". Només enguany 128 persones d'ètnia kurda han estat detingudes per l'estat iranià, de majoria persa, segons l'activista pels drets humans Arsalan Yarahmedi.

0 comentaris:

Publica un comentari