dimecres, 24 de novembre de 2021

El Tribunal Europeu de Drets Humans condemna Turquia per dictar presó contra 417 jutges i fiscals


Turquia haurà d'indemnitzar cadascun dels demandants del cas Turan, membres dels tribunals de Cassació, Suprem Administratiu i de jurisdiccions inferiors amb 5.000 euros, en concepte de danys morals i honoraris. La Cort europea conclou que Turquia va violar l'article 5.1 (Dret a la llibertat i la seguretat) del Conveni Europeu de Drets Humans.

Aquest article conté sis excepcions (sentència, desobediència a una ordre judicial legal, evitar una infracció o fugida, motius sanitaris i impedir l'entrada il·legal al territori o un procediment d'expulsió) que no es donen en el cas.

La sentència de la Sala Segona del Tribunal d'Estrasburg determina "la il·legalitat de la presó preventiva" dictada, ja que "no es pot dir que la mesura en qüestió hagi estat estrictament requerida per les exigències de la situació".

Hores després de l?intent de cop d?Estat, l?Alt Consell de Jutges i Fiscals va suspendre de les seves funcions 2.735 membres, sospitosos de pertànyer a la xarxa del clergue islamista Fethullah Gülen, considerada per les autoritats una organització terrorista.

Posteriorment, va augmentar el nombre de suspensions en una xifra similar a la primera: el 24 d'agost d'aquell any van ser acomiadats per decret 2.847 jutges i fiscals, inclosos molts dels demandants, i 1.393 més en els mesos següents.

La presó preventiva dels demandants es va disposar entre el 18 de juliol i el 19 d'octubre del 2016. Totes les objeccions interposades van ser desestimades.

Després d'esgotar els recursos davant les instàncies internes, els demandants van anar al TEDH per denunciar el "flagrant delicte" i argumentar que els tribunals de primera instància no tenien competència i jurisdicció per decidir sobre la seva detenció.

La sentència no considera necessari examinar algunes al·legacions dels demandants, com ara la prohibició de la tortura, ser jutjat en un termini raonable de temps o ser posat en llibertat durant el procediment, i el dret a presentar un recurs.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada