dijous, 4 de novembre de 2021

El poeta kurd Yılmaz Odabaşı condemnat a un any de presó

Un tribunal local ha condemnat el famós poeta, escriptor i periodista kurd Yılmaz Odabaşı a gairebé un any de presó per haver insultat el president turc Recep Tayyip Erdoğan. L'Associació d'Estudis de Mitjans i Dret (MLSA), una ONG que treballa en els camps de la llibertat d'expressió, el periodisme, les llibertats d'Internet i el dret a la informació, va anunciar dimecres a les xarxes socials que Odabaşı, de 59 anys, va rebre una condemna d'11 mesos. 20 dies en la tercera i última vista del seu judici davant el Jutjat Penal 2n de Primera Instància de Yalova.

Odabaşı va abandonar Turquia després de les eleccions generals de novembre de 2015, quan l'islamista Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP), que ocupava el poder des del 2002, va tornar al poder com a govern de partit únic. Va tornar a Turquia el 2016 després de viure a l'estranger. El 2017 Odabaşı va rebre una condemna suspesa d'un any i vuit mesos per presumptament insultar Erdoğan en un article d'opinió el 2015. El desembre de 2020 va ser detingut a Istanbul poc després de criticar una repressió en curs del govern turc contra els membres del moviment Gülen, un grup confessional acusat pel govern d'haver dirigit un cop d'estat fallit el 2016 malgrat una forta negació del grup.

Insultar el president està subjecte a càrrecs penals segons la llei turca, i milers de persones al país estan sota investigació, la majoria d'elles sota l'amenaça de presó, per suposats insults a Erdogan. Els casos d'insults generalment provenen de publicacions a les xarxes socials compartides pels opositors a Erdoğan. La policia i el poder judicial turcs perceben fins i tot les crítiques més petites a Erdogan o al seu govern com un insult. Qui insulti el president s'enfronta a una pena de fins a quatre anys de presó, una pena que es pot augmentar si el delicte es va cometre a través dels mitjans de comunicació.0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada