dilluns, 20 de maig del 2024

Alliberat el kurd Şehmuz Ilhan, empresonat pels turcs durant 30 anys

 Şehmuz Ilhan, empresonat a les presons turques durant 30 anys, va ser posat en llibertat ahir dissabte. Detingut a Silopi, a la província de Şirnak, l'any 1994, Şehmuz, el pres polític kurd Ilhan, va ser alliberat dissabte després de complir tres dècades captiu.  Un presoner malalt, Ilhan va sortir de la presó d'alta seguretat de Van per tornar a la seva ciutat natal, Silopi. Molta gent, inclòs Mehmet Zeki Irmez, diputat de Şirnak pel partit DEM, va donar la benvinguda a Ilhan quan marxava. El Dem Parti (Partiya Wekhevî û Demokrasiya Gelan, Partit Popular de l'Equitat i la Democràcia) és l'hereu del HDP. 

No ha estat l'única bona notícia pel moviment nacional kurd els darrers dies. Després de passar molts anys a la presó com a part de l'anomenat judici "Kobanê", Gültan Kışanak, Ayla Akat Ata, Meryem Adıbelli, Ayşe Yağcı i Sebahat Tuncel van ser alliberats dijous. Després de molts anys entre reixes, Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel, Ayla Akat Ata, Meryem Adıbelli i Ayşe Yağcı tornen a ser lliures, almenys de moment. Les cinc polítiques kurdes van ser condemnades dijous a diferents graus de presó com a part del judici espectacle conegut com el "procés de Kobanê". No obstant això, van quedar en llibertat després de la seva llarga presó preventiva. Altres antics dirigents del Partit Democràtic dels Pobles (HDP) jutjats en aquest judici polític gegantí romanen a la presó, com els excopresidents del Partit, Selahattin Demirtas i Figen Yuksekdag, condemnats respectivament a 42 i 30 anys de presó.

Gulten Kışanak, que va ser alcalde d'Amed/Diyarbakir fins a la seva detenció l'octubre de 2016, va poder sortir de la presó d'alta seguretat de Kocaeli al vespre. Les altres quatre figures de HDP van ser acollides davant de la presó de dones de Sincan.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada