dimecres, 29 de maig del 2024

La fiscalia turca demana presó per 5 ex diputats kurds

La fiscalia turcs han redactat un escrit d'acusació per demanar condemnes de presó per a cinc ex diputats/des d'un partit prokurd pel seu suposat paper en les protestes violentes que van esclatar al sud-est de Turquia pel setge de la ciutat kurda de Síria de Kobanê per part de l'Estat Islàmic a l'Iraq i el Llevant (IS) el 2014.

La nova acusació inclou diversos càrrecs contra els antics legisladors prokurds del Partit Democràtic dels Pobles (HDP) Hüda Kaya, Serpil Kemalbay Pekgözegü, Garo Paylan, Fatma Kurtulan i Pero Dundar. Aquesta és la segona acusació redactada per als polítics kurds pel seu suposat paper en les protestes de Kobani i arriba poc després que un tribunal d'Ankara condemnés a 24 polítics de HDP més pels seus suposats papers en les protestes mortals del 2014 a penes de presó que van des de nou a 42 anys mentre absolvia 12 polítics més que havien estat jutjats amb ells.

El judici, que ha durat gairebé tres anys, es va centrar en els fets del 6 al 8 d'octubre de 2014, quan l'IS va assetjar Kobanê. Les protestes van esclatar a tot Turquia, especialment a les províncies del sud-est predominantment kurdes, i van provocar 37 morts. Hi havia 108 acusats en el judici, inclosos els antics copresidents de HDP Selahattin Demirtaş i Figen Yüksekdağ.


El govern turc va acusar els líders de l'HDP d'incitar a la violència, mentre que els acusats van sostenir que les seves crides a la solidaritat amb Kobani estaven dins dels límits de la llibertat d'expressió.

Segons la segona acusació, els cinc polítics també haurien de ser jutjats pels mateixos càrrecs als quals s'enfrontaven els polítics en el primer judici de Kobani perquè es van unir als executius i polítics de l'HDP per cridar la gent a sortir al carrer.

Si l'acusació és acceptada pel tribunal, els cinc polítics seran jutjats per diversos càrrecs, que van des d'intent de "destruir la unitat i la integritat de l'estat" i "pertinença a una organització terrorista" fins a "assassinat", que demanen diversos càrrecs. condemnes, inclosa la vida agreujada.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada