dijous, 23 de maig del 2024

4t Congrés de KJAR, moviment feminista kurd clandestí

 

La Komelgeha Jinên Azad a Rojhelatê Kurdistanê (KJAR, Comunitat de Dones Lliures del Kurdistan Oriental)  va celebrar el seu 4t Congrés entre el 7 i el 9 de maig amb la participació de delegats de totes les zones del Kurdistan. El congrés de 3 dies va acabar amb el lema 'L'èxit de la revolució 'Jin Jiyan Azadi' farà inevitables la llibertat de les dones i la societat democràtica'. El congrés i les activitats realitzades van ser dedicats a les combatents Aryen Arê, Şîlan Bane i el màrtir Rûken que van ser martiritzades a Şaho.
Al congrés es van tractar en detall sis agendes principals. La primera ordre del dia va ser la situació del líder del poble kurd Abdullah Öçalan, que es troba detingut aïllat a la presó de l'illa d'İmrali i fa tres anys que no se'n sap res. La segona agenda tractada en detall va ser la revolució 'Jin Jiyan Azadi' [Dona, Vida, Llibertat]. La tercera agenda era l'organització de comitès, i la quarta el nivell d'autodefensa de les dones a Rojhilat i l'Iran i la dimensió que calia assolir. A la cinquena agenda es van prendre decisions i plans de 2 anys. Finalment, a la sisena ordre del dia, es va celebrar l'elecció de la junta directiva de KJAR formada per 15 membres.

A la tercera agenda del congrés es va tractar una per una la situació de les comissions KJAR. Tot i que s'han discutit les comissions, també s'ha indicat quin nivell de treball s'ha de fer a partir d'ara i com s'ha de fer aquest treball. Es va decidir formar comitès de Màrtirs de la Presó, Ecologia i Autodefensa i es van prendre noves decisions per als comitès existents. També hi va haver discussions sobre l'organització allà on hi hagi dones a Rojhilat (Kurdistan de l'Iran) i l'Iran. El congrés va acabar amb els lemes "Bijî Serok Apo, Bê Serok jiyan nabe" [Líder de polls llargs Öcalan, no hi ha vida sense el líder], "Jin Jiyan Azadî" [ Dona, vida, llibertat] i "Şehîd Namirin" [Els màrtirs són immortals].

Dues preses de KJAR s´han declarat en vaga de fam fa uns dies a l'Iran.

Com ja vam informar en el seu moment KJAR es va fundar el juny de 2014  en el marc de la quarta conferència de la Unió de les Dones del Kurdistan de l'Est (YRJK) celebrada sota el lema "Aprofundir la ideologia de l'alliberament de les dones, per a construir un autogovern democràtic" va aprovar la constitució d'un nou moviment. La Comunitat de Dones Lliures del Kurdistan de l'Est (KJAR) o System of Free Women Society of East Kurdistan (KJAR) fou constituïda per les dones de Rohjilat, Kurdistan de l'Iran. El nou moviment ha mostrat el seu suport tant a KODAR com al PJAK.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada