dimarts, 21 de maig del 2024

Dues preses kurdes es declaren en vaga de fam a l'Iran

Les kurdes Warishe Moradi i Pakhshan Azizi, empresonades a la presó d'Evin, a la capital iraniana, Teheran, han iniciat una vaga de fam. Protesten contra el trasllat de Moradi a la coneguda branca de tortura 209. Warishe Moradi i Pakhshan Azizi, que estan detingudes a la presó d'Evin de Teheran, han iniciat una vaga de fam. L'ala, que consta de cèl·lules individuals, està sota el control del Ministeri d'Intel·ligència iranià i és coneguda per les greus tortures dels presos polítics. El trasllat de Warishe Moradi a l'ala número 209 va ser ordenat pel jutge Abolqasem Salavati. Se l'interrogarà de nou abans del judici, i a Moradi també se li negarà el contacte amb la seva família durant un període d'una setmana. Salavati, que presideix el Tribunal Revolucionari de Teheran, és conegut per les dures sentències i decisions en casos de "seguretat nacional". A causa de moltes morts que va passar, també se'l coneix com el "jutge de mort".

Warishe Moradi, també coneguda com Ciwana Sine, va ser arrestada l'1 d'agost de 2023 en un control policial prop de la seva ciutat natal de Sine (Sanandaj) i portada a un lloc desconegut. L'activista és membre de Komelgeha Jinên Azad a Rojhelatê Kurdistanê (KJAR, Comunitat de Dones Lliures del Kurdistan Oriental) l'organització paraigua del moviment de dones kurdes a l'Iran, i estava compromesa amb els problemes polítics i feministes de les dones. El seu parador no va estar clar durant mesos després del seu segrest. Més tard es va revelar a través de la investigació de KHRN que Moradi havia estat brutalment torturada, maltractada i interrogada pel servei d'intel·ligència iranià a Sine durant setmanes després de la seva detenció, fins que va ser traslladada a Teheran a finals d'agost. Allà va estar retinguda durant mesos a l'ala d'alta seguretat 209 de la presó d'Evin, també sota tortura i maltractaments amb l'objectiu de trencar-la o forçar-li una confessió.

Moradi és a la secció de dones de la presó des de principis de gener. Al febrer, es van presentar càrrecs contra l'activista per "enemistat amb Déu" i "rebel·lió armada contra l'estat" en relació amb la seva suposada pertinença al Partiya Jiyana Azad a Kurdistanê (PJAK, Partit de la Vida Lliure del Kurdistan). Aquests càrrecs són castigats amb la mort a l'Iran governat pel mullah. Encara no està clar quan començarà el judici. En el passat s'han ajornat diverses dates per a l'inici del judici.

Pakhshan Azizi també està acusat de ser membre del PJAK. La treballadora social qualificada també va ser detinguda a l'agost, tot i que a Teheran per agents del Ministeri d'Intel·ligència. El règim també va detenir diversos membres de la seva família. Mentre van ser alliberats després de diversos dies d'interrogatori, Azizi va ser enviat a la sala 209 de la presó d'Evin. Segons KHRN, va ser severament torturada tant físicament com psicològicament. Azizi ve de Mahabad i va treballar com a periodista quan era lliure. Va estudiar treball social a la Universitat Allameh Tabatabai de Teheran, on va ser detinguda per primera vegada el novembre de 2009. Va ser acusada de participar en protestes estudiantils contra l'execució de presos polítics kurds. Va ser posada en llibertat sota fiança el març del 2010. Tampoc se sap quan començarà el judici pel seu cas.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada