dijous, 18 de desembre del 2014

Gran victòria kurda a Iraq: Trencat el setge a la muntanya de Shengal

Dimecres 17 de desembre començava finalment l'esperada operació militar per a recuperar la població de Sinjar (Kurdistan d'Iraq) i trencar el setge de l'Islamic State (IS, Estat Islàmic) a la muntanya de Shengal.

 Mapa de la zona d'operacions. Font: @LCarabinier en base a @deSyracuse i @EzidiPressBombardeigs previs i Zummar com a base

Les forces kurdes mobilitzaven 2.500 peshmerga. A primera hora del matí, concretament a les quatre, començava a posar-se en marxa la columna que atacava el sud de Zummar.  Paral·lelament les forces de la coalició liderada pels EUA bombardejaven les posicions islamistes de forma intensiva. Els atacs aeris ja s'havien anat produint durant la nit de dimarts. Segons els EUA es van llençar 45 atacs en quaranta vui hores a la regió.

Davant del doble atac el front que havien mantingut els fonamentalistes des de la caiguda de Zummar el 25 d'octubre de 2014. Cal tenir en compte que l'ofensiva per capturar aquesta ciutat es va allargar des del 28 d'agost fins el 25 d'octubre. Una prova de la dificultat de les operacions i la resistència d'IS. Un dels motius és que IS mina les zones del front abans i després d'abandonar-lo.


Cau la ciutat d'Hugna

Després de quatre hores de bombardejos intensius les forces kurdes sobre el terreny, amb la quarta divisió dirigida pel coronel Zewaie, començaven a avançar sobre les posicions enemigues. A les cinc de la tarda es considerava trencat el front. IS es retirava de, com a mínim, vuit poblacions. Telmerk, Khariz, Fqiruk, Birsay Kasrij, Bershur, Kasrij i Hugna. Aquesta darrera era la més important i certificava una retirada dels islamistes. Hugna està situada just al sud de Zummar. En els combats van morir 80 membres del grup islàmic sunnita. Segons les forces peshmerga només van tenir dos ferits. Però E-Kurd parla de sis morts i 31 ferits per la part kurda.

L'objectiu d'aquesta ofensiva era evitar que, davant el previsible atac sobre Sinjar, IS no rebés reforços per la frontera de Síria. Els darrers combats de dimecres i els primers d'avui dijous es van centrar a Tell Afar amb el mateix objectiu d'evitar reforços sobre Sinjar. El següent objectiu era arribar a Zorova. Segons Ezidi Press les forces peshmerga ja haurien arribat a aquesta població i contactat amb la milícia yezidi HPŞ procedent de Shengal.

Mapa del trajecte de la primera columna que ha atacat des de Zummar. Font: EzidiPress

Els peshmerga han usat artilleria pesada com aquests HJ-8 ATGM de fabricació xinesa. Foto: Harry Boone

                                             Els membres d'IS que estan fugint es refugien a Tell AfarLes forces assetjades a Shengal baixen de la muntanya

Els bombardeigs no es van centrar només al sud de Zummar sinó que la coalició va atacar també el nord de la pròpia muntanya de Shengal que pateix un setge total des del 20 d'octubre. Arran d'aquests atacs les unitat de defensa que sostenien des de fa setmanes el setge dins de Shengal van començar a operar. Es tracta de les milícies del PKK (les HPG) i les dues milícies yezidi (YBS i HBS), la milícia kurda de Síria (YPG) i una petita unitat de peshmerga del govern kurd d'Iraq. El gruix d'aquestes forces la formaven membres del PKK i de les YBŞ i HBŞ. Aquestes darreres dirigides pel comandant Ashti Kocer.

La columna que sortia des de dins del propi Shengal va descendir de la muntanya sota la pluja i també han aconseguit trencar les defenses d'IS. El primer objectiu era la població d'Hardan on les milícies kurdes han entrat avui. Hardan seria el nus on hauria de confluir la tercera columna.

Una de les unitats kurdes que ha resistit el setge i avui han baixat de la muntanya encapçalats per Ashti Kocer. Foto: @_Median_


Excel·lent mapa de @LCarabinieri de l'inici d'operacions amb els seus objectius. Hardan seria on han de confluir.


Tercera columna des de Rabia

Aquesta tercera columna, formada pels peshmerga, procedia de Rabia. Aquesta població va ser conquerida per les forces peshmerga (milícia kurda d'Iraq), amb suport aeri de la coalició internacional, el passat 30 de setembre. Van llençar un atac des del nord sobre Rabia i en poques hores van expulsar els islamistes de la població. Ja en aquell moment es va anunciar que la següent fase era alliberar Sinjar.

L'operació va tenir fort valor estratègic car trenca la línia d'accés d'IS d'Iraq a Síria pel nord (la del sud és sota control islamista entre Mosul i Deir ez-Sor). L'atac es va fer de forma coordinada entre els peshmerga i les YPG kurdes de Síria fet que va suposar un pas més en la certa cooperació iniciada l'agost a Sinjar.

La columna de Rabia ha anat avançant directament cap a Hardan on l'objectiu és confluir amb les unitats que han baixat des de la muntanya de Shingal. Una quarta columna, procedent de la presa de Mossul hauria d'entrar en combat les properes hores per avançar cap a Sinjar pel sud.

Masrour Barzani anunciant la ruptura del setge de Shengal.S'anuncia el trencament del setge

Hores d'ara ja són un centenar els islamistes morts en les primeres 24 hores d'ofensiva. Les forces kurdes han aconseguit controlar la carretera d'accés a Sinjar segons Masrour Barzani, cap de seguretat del govern kurd d'Iraq. Barzani, fa uns minuts, ha afirmar que han aconseguit conquerir 700 km2 i que els 7.000-9.000 yezidi que estaven tancats a la muntanya, des d'agost, han quedat lliures fa unes hores.

Els membres d'IS s'estan replegant cap a Sinjar i Tell Afar. En aquesta segona població IS està resistint des d'ahir al vespre però les forces kurdes ja són a menys de cinc quilòmetres i han conquerit un turó pròxim que hi dóna accés.


Per a saber-ne més:

Els fonamentalistes encerclen la muntanya Shengal
Atac d'IS a Rabia
Conquesta kurda de Rabia

 0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada