dimarts, 24 de juny del 2014

300.000 refugiats arriben al Kurdistan iraquià

La conquesta de Mossul, segona ciutat de l'Iraq, per part dels islamistes d'ISIS el passat 10 de juny ha provocat un èxode massiu. La població civil fuig de la brutalitat dels fonamentalistes sunnites i també d'una possible (però poc probable) reacció de l'exèrcit iraquià. Ja s'han comptabilitzat 300.000 refugiats que han arribat a la zona autònoma del Kurdistan protegida pels peshmerga.

Es dóna la circumstància que els Estats Units l'any 2003 van exigir a les autoritats autònomes kurdes que dissolguessin la força peshmerga i entreguessin les armes. Massoud Barzani va negar-se llavors amb el risc de perdre el govern però aquella decisió onze anys després s'està demostrant com a bàsica per a protegir el seu poble. I no només el seu poble sinó que la milícia kurda és ara mateix l'única força que està fent front a la brutalitat dels fonamentalistes una vegada l'exèrcit iraquià s'ha gairebé desfet. De fet els peshmerga i l'ISIS són a només 500 metres a la zona de Kalak car les forces kurdes s'han desplegat gairebé fins a Mossul com a mesura preventiva.

Les Nacions Unides i l'Agència d'Ajuda a la Cooperació Tècnica i el Desenvolupament (ACTED) han començat a distribuir ajuda humanitària a la població iraquiana que s'ha posat sota la protecció kurda.

Els peshmerga kurds són els únics que fan front als islamistes a Mossul

Els kurds prenen la ciutat de Kirkuk

 

 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada