dissabte, 14 de juny del 2014

La guerrilla kurda a l'Iran es transforma en Forces de Defensa del Kurdistan Est

El procés de transformació del moviment de resistència kurd a l'Iran continua. Si fa unes setmanes parlàvem de la presentació del nou moviment KODAR o el canvi de la direcció al PJAK amb la substitució d'Abdul Rahman Haji Ahmadi qui havia estat el màxim dirigent del partit durant una dècada.La milícia del PJAK, les Hêzên Rojhilata Kurdistan (HRK), Forces de Defensa de Kurdistan Est, ha celebrat la seva tercera conferència a les seves bases a territori iraquià. Les HRK va protagonitzar una revolta armada entre 2004 i 2011. Entre les decisions aprovades en la conferència hi ha:
 - Les HRK es dissolen com a tal i adopten un nou nom: Forces de Defensa del Kurdistan Est; en kurd: Yekîneyên Rojhilata Kurdistan (YRK).
- Les HRK éren l'ala militar del PJAK; ara les YRK seran la milícia de defensa de Organització de la Societat Lliure i Democràtica del Kurdistan Est (KODAR)
- Les YRK seran reorganitzades com a força estrictament defensiva i oberta, com KODAR, a negociar amb el govern de Teheran. No llençaran cap atac i es basen en el principi de legítima defensa.
- La direcció recau en un Consell de Comandament
- HRK assumeix com a propi l'alto el foc decretat entre el moviment kurd i l'Estat iranià
- HRK fa una crida als guàrdies de viles finançats per Iran a les zones kurdes a que entreguin les armes i es posin al costat del poble.

El Partiya Jiyana Azad a Kurdistanê (PJAK) o Partit de la Vida Lliure de Kurdistan. Fundat l’any 2007 és membre de la Confederació Democràtica del Kurdistan (KCK) impulsada pel PKK de Turquia. El maig de 2014 es va presentar KODAR, Organització de la Societat Lliure i Democràtica del Kurdistan Est, en principi una plataforma impulsada pel PJAK per negociar amb el govern renunciant a la lluita armada. 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada