divendres, 13 de juny del 2014

Els kurds prenen la ciutat de Kirkuk


La ciutat de Kirkuk, durant quatre mil anys de majoria kurda va tornar ahir a mans dels kurds. Situada al sud del Kurdistan, en territori iraquià, Kirkuk ha estat reclamada pels kurds en totes les seves reivindicacions. El descobriment de petroli als seus voltants l'any 1927 va suposar l'inici de l'interès dels àrabs per la ciutat.

Els anys setanta el règim nacionalista àrab de Saddam Hussein va practicar un programa anomenat de taarib o "d'arabització", en realitat una substitució ètnica en tota regla traslladant mig milió de persones kurdes fora de Kirkuk i afavorint l'arribada de colons àrabs. Això es va fer mentre es criticava durament la colonització israeliana de Palestina, cinisme en majúscules. El programa d'arabització es va intensificar després de la fracassada revolta kurda de 1991 (que per un temps va dominar Kirkuk). Els kurds de Kirkuk, foren transferits a altres regions; els que eren traslladats primer eren els que es negaven a signar un document anomenat "correcció de nacionalitat" pel qual els membres de les minories residint en aquestes zones declaraven renunciar a la seva identitat ètnica (assíria o kurda principalment) i es registraven com àrabs; els expulsats perdien a més les seves propietats i si anaven a les zones controlades pels peshmerga se'ls retirava la carta de racionament; l'alteració ètnica s'havia produït completament al cens de 1997.
A l'elecció del primer consell local, l'any 2003, els kurds van obtenir una representació de 11 consellers entre trenta. Els assiris (aliats dels kurds) van tenir-ne 6.

L'exèrcit kurd d'Iraq, conegut com els peshmerga, va aprofitar ahir l'ensorrament de l'exèrcit iraquià per a reparar la injustícia històrica i es va fer amb el control de la ciutat amb una ràpida ofensiva. El control és "total". Encara més el general kurd Shirko Rauf va afirmar que esperen ordres per continuar avançant cap a les zones sota control dels islamistes d'ISIS, més al sud. El govern autònom kurd de l'Iraq, en un comunicat, ha assegurat que les seves forces estan "preparades, com sempre", per a garantir la seguretat tant dins de l'àrea administrada pel GRK com als territoris kurds situats a fora.

Foto: Reuters

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada