divendres, 20 de juny del 2014

Les YPG, milícia kurda de Síria


Les Unitats de Defensa Popular (Yekîneyên Parastina Gel, YPG) són una formació militar en forma de milícia popular. Van ser fundades l'any 2.011 pel Partit de la Unió Democràtica (Partiya Yekîtiya Democrat, PYD). El comandant i portaveu és Redur Xelil a la foto adjunta en una compareixença.


Les YPG van néixer com la milícia del PYD tot i que, amb el temps, s'hi han incorporat àrabs i una milícia cristiana siríaca. De fet actualment se les considera la milícia kurda de Síria i defensa, també, les altres ètnies i confessions. El seu esperit tolerant ha fet que se li apropin sectors no kurds davant l'avanç dels fonamentalistes i les actuacions desproporcionades del règim.El PYD (Partiya Yekîtiya Demokrat o Democratic Union Party) actualment és la formació principal del Kurdistan sirià. En realitat es tracta d’una mena de filial del PKK (Partit dels Treballadors del Kurdistan) turc. De fet forma part del KCK (Koma Ciwakên Kürdistan, Union of Communities in Kurdistan) a nivell de tot Kurdistan.

L’any 2003 es funda el PYD. L’any 2010 s’escull una nova direcció bicèfala amb Salih Muslim (veterà del PKK) i Asya Abdullah; amb ells el partit pren una fisonomia més autòctona siriana i opta per una política agressiva amb la resta de partits sirians kurds i els seus flirteigs amb l’oposició àrab al règim. En aquest sentit crea una milícia pròpia, YPG, que es fan amb el control de les zones kurdes.

A mesura que l’exèrcit sirià es comença a retirar d’algunes zones kurdes YPG es fa amb el control de les mateixes. El el 19 de juliol de 2012 Kobanë (Ayn al-Arab); el 20 Efrin i Cinderes; el 2 YPG allibera Derik (al-Malikiyah) i Amuda i el 23 Tirbespi (Kahtaniyah), Tol Ziwan, Til Cihan i Girke Lege (Maabad) al al-Hasakah. Assad es fa fort a al-Qamishli. 640 presos del PYD són alliberats per Assad.

El mes de novembre l’exèrcit es retira de varies ciutats que passen a mans de les YPG: Darbasiyah, Tall Tamr, Amuda i  Dêrik/Malikyah .

L'any 2013 YPG canvia de tàctica; ja no espera la retirada de l'exèrcit regular sinó que avança en una clara ofensiva. El mes de febrer es fa amb Çil Axa / Al Jawadiya. A principi de març ocupa la més gran petroliera i captura soldats també ocupa Al Qahtariya (Tribesin). Tanmateix mostra un aspecte pragmàtic arribant a un acord amb l'Ahrar-al-kurd-Brigade de Kobani. L'estabilitat del front es trenca el setembre quan els rebels del FSA (Exèrcit Lliure Sirià, oposició laica) prova de fer fora l'YPG d'un dels dos barris kurds d'Alep que aquesta controla. Del 6 al 24 d'aquell mes hi ha xocs entre xocs entre YPG i FSA a Shaykh Maqsud (Alep).

L'avanç de la milícia continua el mes d'octubre amb la conquesta del lloc fronterer de Tell Koçer,  de Cilaxa i de Rimelan expulsant als fonamentalistes vinculats a Al Qaida d'ISIS. El novembre protagonitza l'Ofensiva dels Màrtirs de Serekaniye a l’oest de Jazira. YPG expulsa ISIS de 19 llocs en 5 dies en una victòria espectacular: Misharfa, Al-Asadiyah i Micebre són alliberades. Posteriorment han llençat ofensives contra els islamistes d’ISIL i Al Nusra Front expulsant-los de diversos llogarets kurds i responent als contratacs dels fonamentalistes.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada