dijous, 26 de juny del 2014

Middle East Eye: ISIS aproxima els kurds d'Iraq i Síria

Un article de Middle East Eye estudia l'aproximació entre els kurds de l'Iraq i els de Síria. És un dels molts articles que ratifiquen el que ja indicava Kurdiscat el 16 de juny. L'autora, Isabel Hunter, dóna com a motius de l'apropament els vincles econòmics i l'enemic comú. De fet és quest segon motiu l'únic detonant car de motius econòmics ja existien i el Kurdistan iraquià havia sotmès el sirià a un embargament.

Forces del PDK i peshmerges han arribat a disparar contra població afí les YPG que protestava contra la rasa que pretenia aïllar el Kurdistan iraquià del sirià. Ara dirigents del PDK han reconegut el seu error en no valorar l'immens esforç de les YPG en combatre des de fa més d'un any contra ISIS en solitari i fer-ne un bloqueig.  Ara han començat a col·laborar milicians de les YPG amb peshmerga a la zona fronterera i a les xarxes socials han aparegut fotografies de membres de les dues formacions plegats. Aquest fet ha estat molt celebrat per militants kurds de base que veuen en una aliança PDK-PYD un gran potencia.

L'entrada d'ISIS, enemic islamista dels kurds de Síria, laics, ha canviat l'escenari. La seva captura de Mossul el 10 de juny ha suposat un trasbals global a l'Iraq. El kurdistan iraquià s'ha vist envaït per 300.000 refugiats/des i els kurds han aprofitat per ocupar Kirkuk, la seva "Jerusalem". Tanmateix kurds i fonamentalistes són separats per només 500 metres en algunes línies del front i és imminent una guerra.  DE cop i volta els enemics dels kurds sirians ho han passat a ser també dels iraquians. I els enemics dels meus enemics són els meus amics i sobretot si pertanyen a la meva mateixa nació. Fins ara les YPG i els peshmerga eren formacions rivals. La primera se la considera afí al turc Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), liderat per Abdulah Ocalan i en guerra amb Turquia. La segona, tot i ser unes forces armades regulars, és afí a Partit Democràtic del Kurdistan (PDK), liderat per Masoud Barzani, president del Kurdistan iraquià i aliat a Turquia

L'article descriu també el paper de Turquia que, al mateix temps és enemic dels kurds sirians de les YPG, aliat econòmic dels kurds iraquians del PDK i, de facto, aliat ideològic dels adversaris dels dos; l'ISIS. De fet Hunter explica que les YPG han denunciat diverses vegades que ISIS és ajudada per Turquia.
0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada