dilluns, 4 de maig del 2015

Les YPG/J aconsegueixen repel·lir els embats de Daesh entre Tel Temir i Hesekê, al cantó de Jazira

L’estabilitat que des de fa sis dies regna a Serrin, l’última ciutat important que les forces tricolor han d’alliberar abans de poder posar rumb a al-Raqqa, proclamada capital de l’Estat Islàmic (EI), semblava que aconseguia contagiar-se a la ciutat de Tel Temir i les seves rodalies, ara ja al cantó de Jazira. La setmana arrancava així calmadament tensa, i només dos assalts de les Unitats de Defensa Popular (YPG) a l’àrea de Xêrita i a la ciutat de Mecdel estaven disposats a treure’s les lleganyes dels ulls i seguir lluitant.
El dijous, però, la situació faria un gir de 180º quan, a primeres hores del matí, Daesh (acrònim àrab referit a l’EI) va desplegar un important atac contra la zona que separa les ciutats de Tel Temir i Hesekê, al sud-oest de cantó. L’EI es llançava sobre les ciutats de Til Fweda, Til Cedaye, Til Dimşîd, Til Riman i Seyyad amb “tancs, vehicles armats i armament pesant”, explicava un comunitat de les YPG. La setmana havia començat.

Especialment durs van ser els combats en el primer dels anteriors enclavaments, on els terroristes van arribar a entrar momentàniament. Les YPG i les Unitats de Defensa de les Dones (YPJ), però, van reaccionar amb rapidesa i van efectuar diversos contraatacs que els van permetre expulsar-ne els homes de negre, que més tard fracassarien en un nou intent d’assaltar la localitat. El factor sorpresa s’havia esvaït.Les milícies de Rojava han aconseguit repel·lir aquesta setmana diversos atacs de l’Estat Islàmic (EI) contra pobles situats entre Tel Temir (assenyalat per l’indicador vermell) i Al-Hesekê, al cantó de Jazira.

Aprofitant l’embranzida que els havia ajudat a frustrar, una vegada més, una ofensiva de l’Estat Islàmic, les forces kurdes van llençar-se aleshores sobre un petit poble ocupat pels homes del califat islàmic proper a Tel Fweda. Els combats en aquesta zona, segons el recompte efectuat per les pròpies YPG, “va resultar en 38 terroristes morts”.

Paral·lelament, els fonamentalistes van intentar sorprendre les forces de Til Riman amb quatre cotxes bomba, “tres dels quals van ser detonats i el quart danyat i capturat” abans d’arribar a les posicions controlades pels kurds, i vuit atacs suïcides, que també van ser repel·lits i “forçats a detonar els explosius sense infligir” danys a les milícies tricolor.

Diversos combatents de l’EI, però, acabaven de quedar encerclats per les forces locals, que van haver de fer front a un intent dels terroristes de trencar les seves línies. Malgrat la diferència d’armament de què disposa un i altre bàndol, les YPG i les YPJ van poder repel·lir eficaçment l’embat terrorista, que aquesta vegada comptava amb un blindat que les milícies de Rojava van aconseguir capturar. Daesh tornava a quedar en evidència.

La nit de dijous seria llarga, en un intent de recuperar el temps perdut els tres anteriors dies, i va servir a les forces kurdes per a “netejar” els pobles de Til Dimşîd i Seyyad de la presència terrorista i “renovar la iniciativa en aquesta regió”, escrivien orgulloses. La cara amarga del dia, i de la setmana, era que fins a 12 camarades havien perdut la vida durant els xocs, sumant-se així a un degoteig de baixes que en la memòria de totes restaran.

Marc Español i Escofet
@mespanolescofet

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada