dimarts, 26 de maig del 2015

HDP, el partit amb més dones candidates a les eleccions de Turquia

El Partit Democràtic dels Poble (HDP) es defineix amb el lema "el partit de les dones". És més que retòrica. Es pot comprovar a les llistes presentades per a les properes eleccions del 7 de juny a la República de Turquia. 

Per una part, la formació ha implementat el sistema de co-presidència home / dona en totes les seves organitzacions. Per l'altra ha designat a 268 dones candidates d'un total de 550. El partit s'ha assegurat una representació igual, a falta de només 7 dones candidates per garantir el 100 % de paritat. I no és una qüestió formal; si l'HDP supera el 10 i entra al parlament hi ha un 40 % de candidates amb possibilitats de ser diputades doncs són a llocs capdavanters de les llistes.


Amb aquestes xifres l'HDP és de llarg el partit que té el percentatge més alt de dones candidates. Per fer una comparativa amb d'altres formacions amb possibilitats en aquests comicis, el Partit Republicà Popular (Cumhuriyet Halk Partisi, CHP), esquerra nacionalista turca, ha nominat només 103 dones candidates. Això queda molt per sota de la igualtat de representació doncs suposa un 18 %. Per la seva part, l' islamista Partit de la Justícia i el Desenvolupament (Adalet ve Kalkınma Partisi, AKP), s'ha quedat amb 99 candidates. La quarta formació amb possibilitats per entrar és el Partit d'Acció Nacionalista (Milliyetçi Hareket Partisi, MHP), ultra imperialista turc. En aquest darrer cas només presenta quaranta candidates.

Actualment l'AKP té 312 escons, CHP 125, MHP 52 i hi ha 29 electes propers/es a l'HDP però escollits/des com a independents. D'aquests, un 14,42 % de les de l'AKP són dones, CHP té el 13,6 % i MHP té un 5,77 % de diputades. En canvi un 28,57 % dels escons propers a l'HDP són ocupats per diputades. Actualment el parlament turc té 90 dones diputades essent la majoria de l'AKP. 

Jordi Vàzquez
Article publicat a 'L'Accent'

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada