divendres, 15 de desembre del 2017

Un diputat multat i expulsat per emprar la paraula "Kurdistan" al parlament

Osman Baydemir, portaveu de l' Halkların Demokratik Partisi (HDP, Partit Democràtic del Poble), intervenia en el debat pressupostari del parlament turc el 13 de desembre. El vicepresident del Parlament, Ayşenur Bahçekapılı, el va suspendre i li va imposar 12.000 lires turques (2.600 €) per usar el terme "Kurdistan" en el debat pressupostari.


El 13 de desembre, Osman Baydemir va dir Kurdistan mentre parlava al parlament. Després de la seva ús de la paraula, els diputats del Partit de la Justícia i del Desenvolupament (AKP, islamista conservador de R.T. Erdogan) van protestar.

Quan un parlamentari de l'AKP li va preguntar: "on és el Kurdistan?"

Baydemir va respondre posant-se la mà el cor i va dir: "Aquí, és aquí, el Kurdistan és aquí".

Després dels fets, Baydemir va ser expulsat de dues sessions parlamentàries pel president del parlament. En canvi el diputat agressor i negacionista de l'AKP ha quedat impune. Dilan Dirayet Taşdemir, de l'HDP va respondre a la multa afirmant que: "Solament perquè es diu que no existim no ens fan desaparèixer. Durant anys, el terme 'Kurdistan' va ser prohibit i usat en el seu lloc la paraula 'Anatòlia ", però l'existència del Kurdistan és un fet històric, geogràfic i cultural. No hem reinventat aquest terme. "Fins i tot a la biblioteca parlamentària, hi ha 128 escrits en què es apareix aquesta paraula. Hem existit fa 1.000 anys i encara hi haurà 1.000 anys més".

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada