diumenge, 24 de juny del 2018

Qui són els sis candidats a les eleccions turques d'avui

L'Halkların Demokratik Partisi (HDP, Partit Democràtic del Poble), tercera força al parlament turc, presenta al seu dirigent Selahattin Demirtaş com a cap de llista.  Selahattin Demirtaş és pres des del 4 de novembre del 2016 amb l'empresonament de Selahattin Demirtas i Figen Yüksekdağ. La seva formació aplega tota l'esquerra turca i és l'única força que defensa els drets homosexuals o de les dones. Rep el suport de nombroses formacions d'esquerra i extrema esquerra i no està d'acord amb la política exterior turcs d'expansionisme. Amb la direcció i part de la militància a la presó, més de 200 actes electorals atacats i un assetjament constant la seva campanya ha estat, com a resum, "un miracle".

Per a saber.ne més:
- Turquia deté els dos líders del principal partit pro kurd i 10 diputats/des
- Missatge del copresident de l'HDP Selahattin Demirtas empresonat avui per Erdogan
- Demirtaş (HDP): "Per a nosaltres la presó és la nostra segona casa, no ens acoquinareu amb això"


El president islamista turc R.T. Erdogan, va avançar les eleccions previstes per a finals de 2019. L'únic motiu ha estat el seu propi interès electoral doncs vol rendibilitzar la recent invasió militar de Síria per Efrîn. Erdogan ha convocat els comicis pel 24 de juny i ja ha anunciat que mantindrà vigent l'OHAL, llei d'emergència que li dona plens poders repressius, durant la campanya.  

Recep Tayyip Erdogan, per tant, és l'actual president i vol fer-se perenne en el càrrec. Dirigeix Turquia des de fa quinze anys. La seva ideologia és ultra imperialista volent annexar-se parts de Síria, de fet ja ho ha fet, i l'Iraq on té prop de 40 bases militars. A més manté un règim de terror contra l'oposició d'esquerra, liberal i la minoria kurda i tensions amb Grècia. Té el suport de l'AKP, islamista de dreta, i el MHP, feixista.

Muharren Ince és el candidat de l'esquerra nacionalista turca, apel·la a la unitat nacional turca com a base per a fer polítiques socials i critica la retallada de llibertats socials tot i defensar la brutal repressió contra la minoria kurda. Igual de xovinista o pitjor que Erdogan. És pro occidental i té el suport del CHP.

Meral Aksener és la novetat d'aquestes eleccions amb el moviment IYI (literalment 'Bo', mostra de la seva poca definició), inspirat en LEM de Macron o la candidatura de Trump, una persona de centre dreta, sense partit clar i que vol esdevenir un catch all party. Nacionalista turca aquesta doctorada en història (turca, a Turquia la història comença i acaba amb els turcs), va ser ministra de la sinistra Tansu Çiller servint com a ministra de l'interior en una etapa de guerra bruta contra l'oposició kurda. L'any 2002 es entrar en crisi el seu partit de dreta, DYP, va passar-se al MHP feixista. Del que va marxar per donar suport, en aquestes eleccions, a l'islamista Erdogan. Secular.

Saadet Partisi és el partit islamista que s'oposa a Erdogan. Dirigit per Temel Karamollaoglu ex company d'Erdogan en el Refah. El seu islamisme és modern oposat a la visió cada vegada més autoritària de l'AKP. Ha criticat el fet que Erdogan ha ofegat la democràcia per imposar els seus criteris personals i una xarxa corrupta.


Dogu Perincek, amb 76 anys, és una mòmia política. Té el suport de Vatan (literalment Partit Patriòtic) i una llarga trajectòria de militància a l'extrema esquerra turca amb un discurs violent contra les minories com la kurda o la grega. Va començar liderant el TKIIP (1969) un dels grans partits comunistes turcs dels anys setanta, d'orientació maoista. Però mentre la majoria del maoisme va seguir a İbrahim Kaypakkaya i el seu maoisme obert a les lluites d'alliberament nacional, Perincek es va tancar en un imperialisme turc d'arrel soviètica.  El Vatan, fundat el 2015, és hereu d'Isçi Partisi o Partit Socialista una força xovinista turca amb tints xenòfobs. 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada