divendres, 12 de maig del 2017

El conseller d'exteriors del govern kurd de l'Iraq visita Catalunya

El màxim responsable de la política exterior del Kurdistan iraquià, Falah Mustafà Bakir, ha visitat Catalunya oficialment. Mustafà, del Partit Democràtic del Kurdistan (PDK) de Masud Barzani és al càrrec des de la seva creació, l'any 2006. La visita fou organitzada per la representació del Govern Regional del Kurdistan a l'estat espanyol dirigida per Daban Shabala.
Mustafà va atendre als mitjans de comunicació catalans i va visitar el Parlament de la Ciutadella on es va reunir amb la presidenta Carme Forcadell. Allà es va reunir amb la directora de relacions exteriors de la conselleria d'afers exteriors de la Generalitat de Catalunya, Marina Falcó. Ambdós van explorar vies de col·laboració entre els respectius governs autonòmics. El govern kurd iraquià va demanar oficialment que el parlament de Catalunya "reconegui els crims de lEstat Islàmic com un genocidi".
Mustafà va explicar a Catalunya Ràdio, La Vanguardia i a TV3 que el Kurdistan iraquià afronta una situació econòmica molt difícil complicada per la relació amb el govern central i el desgast de la guerra contra l'Estat Islàmic. El polític del PDK va considerar que la visita a Catalunya podria derivar en aconseguir ajuda humanitària pel milió de refugiats que acull el Kurdistan del Sud.
Sobre el futur referèndum d'autodeterminació Mustafà va assegurar que la convocatòria del mateix és "irreversible":
"- No tenim una agenda oculta.
- Això només afecta el Kurdistan iraquià. No tenim intenció de sortir de la nostra demarcació. - Respectem les fronteres internacionals que no tenen "una agenda oculta"
Estem cansats perquè no anem enlloc. I en comptes d'anar endavant se'ns castiga i anem enrere. Per això volem que es doni al poble del Kurdistan l'oportunitat d'exercir el dret d'autodeterminació.  Tenint en compte que l'Iraq és un estat fallit, la decisió de fer un referèndum és irreversible. Això no significa que l'endemà es proclami la independència, sinó que volen fer-ho d'una manera pacífica, amb diàleg amb Bagdad, i això comportarà temps". Pel dirigent kurd "la independència no és el problema ans la solució".

Per a saber-ne més:
- El ministre d'exteriors del Kurdistan iraquià al Parlament britànic (Abril 2014)

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada