dimecres, 29 de novembre de 2017

El cap d'estat de l'Iraq inicia una gira al Kurdistan per fer de mitjancer entre el govern central i l'autònom

El president de l'Iraq, Fuad Masum, va arribar ahir a Erbil, capital del Kirdistan iraquià, per examinar la qüestió de Kirkuk i el seu governador, així com el bloqueig polític d'Erbil-Bagdad amb el govern kurd.

"La qüestió de nomenar un nou governador per Kirkuk (en kurd Kerkûk) serà discutida ja que la publicació és una quota kurda i les parts encara no han arribat a un acord sobre això", va dir a Rudaw Abdullah Aliyawai, assessor de Masum. El president, d'origen kurd, va estar a Kirkuk, va convocar el passat dijous al Consell Provincial de Kirkuk "convocar i elegir un governador de la província i resoldre totes les altres qüestions". Kerkûk va caure a les forces iraquianes el 16 d'octubre després que les forces de Peshmerga es retiressin davant d'un assalt iraquià. El governador kurd de Kerkûk, Najmaldin Karim, va ser substituït per Rakan al-Jabouri, un àrab, que va ser nominat pel primer ministre de forma unilateral.


Durant la seva visita, el president iraquià Masum també es trobarà amb el president de la regió del Kurdistan, Masoud Barzani, que és cap del Partit Democràtic del Kurdistan (KDP). Masum, que va començar la seva gira per la regió del Kurdistan el dissabte, s'ha reunit amb funcionaris de la seva pròpia formació, Unió Patriótica del Kurdistan (PUK), i del Moviment del Canvi (Gorran) a Sulaymanyya.

Les relacions entre Erbil i Bagdad es van deteriorar fins a un col·lapse gairebé complet després que la regió kurda celebrés un referèndum independent el 25 de setembre i les posteriors mesures punitives contra la Regió del Kurdistan pel govern federal.

"Mr. Fuad Masum ha vingut a la regió del Kurdistan per abordar tres preguntes, incloses les qüestions internes de la Unió Patriòtica del Kurdistan, la qüestió de Kirkuk i els problemes entre Erbil i Bagdad", va confirmar a Rudaw Farhad Alaadin, un altre conseller de Masum.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada